Читај ми!

Откривено да један додатак исхрани смањује агресивност до 28 одсто

Омега-три масне киселине доступне као дијететски суплементи у облику капсула рибљег уља за које се сматра да помажу у менталном и физичком благостању, такође би могле да смање агресију, према резултатима недавно објављеног истраживања.

Откривено да један додатак исхрани смањује агресивност до 28 одсто Откривено да један додатак исхрани смањује агресивност до 28 одсто

Оно што једемо може утицати на хемију нашег мозга. Омега-три масне киселине некада су повезиване са превенцијом шизофреније јер се сматрало да агресија и антисоцијално понашање делом потичу од неухрањености.

Истраживачи са Универзитета у Пенсилванији у више наврата вршили су мања истраживања ефеката додатка омега-три масних киселина на агресију. Њихова мета-анализа је посматрала 29 рандомизованих контролисаних испитивања на укупно 3.918 учесника.

У свим испитивањима, пронађен је скроман, али приметан краткорочни ефекат, који је довео до смањења агресије до 28 процената на више различитих варијабли (укључујући старост, пол, медицинску дијагнозу и дужину и дозу лечења).

Испитивања укључена у студију, спроведена између 1996. и 2024. године, трајала су у просеку 16 недеља. Покривали су различите демографске категорије, од деце од 16 и мање година до старијих између 50 и 60 година.

Штавише, смањење агресије је укључивало и реактивну агресију (као одговор на провокацију) и проактивну агресију (унапред планирано понашање). Пре ове студије, није било јасно да ли омега-три може помоћи у овим различитим врстама агресије.

Иако ће бити потребне веће студије током дужих временских периода да би се даље успоставио овај однос, то доприноси нашем разумевању како пилуле рибљег уља и омега-три у њима могу бити корисни за мозак.

„У најмању руку, родитељи који не знају како да умире агресивно дете треба да знају да поред било ког другог третмана, додатна порција или две рибе сваке недеље такође могу бити од помоћи“, наводи неурокриминолог др Адриан Рејн.

Истраживачи мисле да би начин на који омега-три смањује упалу и одржава виталне мождане процесе могло помоћи у регулисању агресије. Још увек има много неодговорених питања, али тим сугерише да постоји довољно доказа да се ово даље испита.

Како су досадашње студије показале да суплементи рибљег уља могу помоћи у смањењу ризика од фаталних срчаних удара, можданог удара и других здравствених проблема са срцем, чини се да постоји много предности у додавању мало омега-три масних киселина у исхрану.

„Омега-три није чаробни штапић који ће у потпуности решити проблем насиља у друштву. Али може ли бити од помоћи? На основу ових налаза, чврсто верујемо да може, и требало би да почнемо да делујемо на основу нових сазнања до којих смо дошли“, наглашава др Рејн.

Истраживање је објављено у часопису Aggression and Violent Behavior.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи