Читај ми!

Туберкулоза је данас излечива болест

У свету је у години пре пандемије десет милиона људи оболело од туберкулозе, док је скоро један и по милион људи преминуло. Исте године у Србији су регистрована 623 оболела. Докторка Маја Стошић са Института за заштиту здравља „Батут“ говори за РТС да ли је пандемија смањила или повећала број оболелих од туберкулозе и како стручњаци тумаче те податке, уочи „Светског дана борбе против туберкулозе“.

Како наглашава др Маја Стошић, последњи подаци из 2020. године говоре да је регистрован много мањи број оболелих од туберкулозе него претходних година. Регистровано је 314 оболелих, у односу на 623 пре пандемије. То може да говори да је смањена дијагностика и смањено пријављивање услед пандемије ковида 19.

Како је пандемија утицала на збрињавање тих пацијената, с обзиром на то да су болнице улазиле и излазиле из ковид режима?

– Ми смо уложили велике напоре да се обезбеди минимум капацитета, како на болничком лечењу, тако и на амбулантном лечењу. Наравно, набавка лекова је била непрекинута, није било прекида у снабдевању. Оно што јесте био проблем, јесте примарна здравствена заштита, имајући у виду да је било много ковид мабуланти и ти пацијенти су се кансије јављали примарној здравственој заштити и онда су кансије били упућивани на болничко лечење.

Како да разликујемо туберкулозу од ковида? Како се преносе? Које су сличности, акоје разлике и који симптоми их прате?

– Респираторни су симптоми у питању код обе боелсти. Симптоми ковда су интензивбнији. Сарс-Ков2 вирус је заразнији у односу на туберкулозис. Симптоми туберкулозе су лаганији, али и дуготрајнији. Симптоми ковида су разнородни од дигестивних, кожних симптома, којих нема код класичног облика туберкулозе. То је плућна туберкулоза која се респираторно преноси. А од симптома ту је температура, дуготрајани кашаљ, субфебрилна температура која је код туберкулозе до 37 и крв, искашљавање крви, после дужег времена од појаве првих симптома, што није случај код ковида

Према ранијим подацима, угроженији су били старији и мушкарци? Како је сада и где је највише било оболелих?

– Уназад 15 година региструје се највише оболелих код мушког полу, ту није било промена. Добна група 65 плус је најзаступљенија у дистрибуцији оболелих. Иста ситуација је и сада. Највише оболелих је у Београду, с обзиром да је највећи град, и у Мачванском округу и у Рашком округу у Новом Пазару.

Како да је спречимо, шта је превенција?

– Као код свих болести које се преносе респираторним путем, постоје опште и специфичне мере. Специфичне су вакцинација, она спречава у дечијем узрасту од пијаве тешких форми болести, али не и од оболевања у одраслом добу. Када су у питању опште мере, оне које су се примењивале за ковид сигурно да погодују за смањење трансмисије туберкулозе. Међутим, туберкулоза је генерално мање инфективна и не преноси се тако лако као ковид.

Уколико добијемо туберкулозу, какво је лечење, колико дуго траје опоравак?

– Туберкулоза је излечива болест. Наши подаци показују да је 85 одсто оболелих који се дијагностикују, се успешно излече. Значи, класичан систем лечења је шестомесечни режим код класичних облика. Код неких резистентнијих облика и до 12 месеци. Срећом, лекови су расположиви, и поштовањем режима, највише оболелих се излечи.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи