Читај ми!

Како ли је само укусан овај мононатријум глутамат, прсте да полижеш

Од 2020. године разматра се предлог о смањењу количине појачивача у храни. Закон код нас прати европску регулативу, тврде из Републичке уније потрошача. Међутим, и онима који пазе на оно што купују, није увек лако да декларацију прочитају. Или су мала слова или су на непрегледном месту.

За потрошаче куповина је углавном ствар рутине. У корпу се углавном стављају производи на чији смо укус навикли. То, наравно, није случајно. За добар укус производа које бирамо често је заслужан мононатријум глутамат – појачивач ароме.

Ипак, нутриционисти упозоравају да овај додатак може неповољно да утиче на здравље.

„Мононатријум глутамат служи као појачивач укуса и у малим дозама је он одобрен за употребу, међутим проблем са њим је што нема дефиниције мале дозе и што човек не зна колико он дневно тога може да узме“, објашњава нутриционисткиња и специјалиста јавног здравља Ивана Радојичић.

Свакодневно ишчитавање декларација и проверавање састојака, неко би могао окарактерисати као претерано, а одузима и много времена. Међутим, добро би било знати шта појачивачи могу да изазову, ако се прекорачи дневна доза уноса.

„Могу изазвати запаљења, рађене су студије које показују да може доћи и до неуролошких проблема, проблема са јетром, чак и са зачећем“

Америчка агенција за безбедност лекова и хране ФДА званично одобрава употребу мононатријума, али у малим количинама. Одобрен је у Европској унији као и код нас, а ознаке су од Е620 до Е625.

„Постоји шест неких основних укуса, слано, кисело, љуто, горко, слатко, и постоји тај један укус који се назива умами, протеински укус меса и управо тај укус глутаминати појачавају. Зато су чести састојци сосова, супа, мешавина зачина као што су вегета и сви су на бази глутамината. Често се користе и у кинсекој кухињи, па један синдром симптома их назива синдром кинеских ресторана“, истиче председник Савета за безбедност хране Иван Станковић.

Европско тело за безбедност хране Ефса је 2017. године први пут прописало прихватљив унос глутамината.

И тако је извучен добијен прихватљив дневни унос од 30 милиграма по килограму телесне масе, значи за човека од рецимо 70 килограма, нешто преко 2 грама дневно је безбедан унос. Обзиром да је максимална количина 10 грама, могуће је да када се поједе 250 грама неке намирнице да се прекорачи тај прихватљив унос.

И то може бити опасно за организам. Можда математика није свакоме једноставна, али потпуно је јасно да се дневно, олако може прекорачити препоручени унос. И ономе ко води рачуна, често је тешко прочитати декларацију.

„Декларација, уколико је непрописна и неуредна предвиђена је прекршајна одговорност у виду новчане казне до милион динара у складу са законом о безбедности хране“, наводи Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Ако сте данас појели само супу из кесе и 200 грама шунке, постоји велика шанса да сте прекорачили дозвољени дневни унос глутамината, осим уколико на кеси није назначено да је производ без појачивача ароме, што је углавном, реткост.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи