Читај ми!

Здрави а укусни - мафини са спелтиним брашном и воћем

Рецепт за здраве мафине предложила је нутриционисткиња Ивана Ћосић у РТС Ординацији. Уместо обичног белог брашна користи се спелтино, а овакав начин припреме - користиће свима који су одлучили да се здравије хране.

Нутриционисткиња Ивана Ћосић објаснила је зашто је спелтино брашно добар избор: „Спелтино брашно је идеална варијанта да просто дочара тај укус који је врло сличан као да користимо бело брашно. Здравије је од белог првенствено зато што је богато дијетним влакнима, значи много је добро за лакше варење и за пробаву, а регулише шећер. Због количине тих дијетних влакана просто немамо нагли скок глукозе у крви", нагласила је Ивана Ћосић.

Истакла је интересантне податке: „Оно што је занимљиво за спелту као житарицу јесте да садржи доста витамина и минерала, нарочито витамина Бе групе. Такође, спелта је житарица коју људи лакше подносе због типа глутена који је у њој, па чак људи који имају интолеранцију на пшеницу понекад могу да толеришу спелту. Глутен из спелте је растворљивији и самим тим је лакше варење, има га мање, тако да често кад је у питању нека интолеранција на глутен из пшенице, људи могу да пробају са спелтом".

Једноставна припрема 

Одвоје се три беланца од жуманаца, затим се беланца са мало соли умуте у чврст снег, а жуманца се у другој посуди умуте са шећером (кокосовим).

Када је све појединачно умућено, како би тесто било растреситије, помешају се умућена беланца и жуманца, па се додају остали састојци: уље, кисело млеко, брашно у које је додат прашак за пециво, и све би требало измешати кашиком. У смесу се затим убаце изрендане јабуке и нар, али може да се убаци и било које друго бобичасто воће као што су малине, купине, боровнице.

Мафини се пеку 25 до 30 минута у рерни која је претходно загрејана на 180 степени. Када се испеку, као украс, али и због здравствених ефеката, могу се додати бобице нара.

Кокосов шећер - пун минерала и витамина

Ивана Ђосић је истакла предности кокосовог шећера: „Свакако је боља варијанта зато што има нижи гликемијски индекс, и он је око 35. Он је и нутритивно богат одређеним витаминима и минералима, и не изазива нагли скок инсулина, тако да је погодан за употребу у мањој количини и за људе који имају проблем са инсулинском резистенцијом или код дијабетеса, наравно, у неким разумним количинама", нагласила је.

Када је реч о замени за кокосов шећер, нутриционисткиња је дала алтернативу уколико неко не може да га пронађе: „Мед би био боља опција за спортисте и децу, а свакако је боља верзија од белог шећера".

Међутим, рекла је и да, ако смо на некој врсти редукције а желимо да се засладимо, кокосов шећер је ипак најбоља опција.

Ивана Ћосић истакла је и да нар има бројне бенефите по здравље: „Сок од нара је јако добар код проблема са хипертензијом, односно високим крвним притиском. Такође због одређених антиоксиданаса које садржи има и та противупална својства, добар је и код проблема са костима".

Дезерт никако одмах после оброка

Није изостао ни савет о томе када треба јести слаткиш, односно колико времена треба да се чека после главног сланог оброка, односно ручка.

„Препорука је да прође бар два до три сата после ручка, поподне је боља варијанта. Али на пример, овај тип слаткиша може да послужи после неког тренинга да буде добра надокнада енергије или деци, такође, за неку здраву варијанту ужине, па чак и преподне, али наравно, да се само направи размак од сланог, тог главног оброка, доручка или ручка", рекла је нутриционисткиња, а закључак у „посластичарници РТС Ординације" је да је реч о колачу који се „једе без гриже савести".

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи