Читај ми!

Гинко билоба за меморију и концентрацију, воле га студенти, али и старији

У превенцији деменције, али и за боље памћење, помажу нам биљке и траве које садрже антиоксидансе, повољно делују на наш централни нервни систем, побољшавају циркулацију, отклањају непријатну напетост и ослобађају нас нагомиланог стреса.

Момчило Антонијевић, новинар и травар, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао је да је гинко билоба прави „диносаурус" међу биљкама. То је дрво које постоји већ милионима година на нашој планети. Иако потиче из далеке Азије, веома успешно може да се гаји код нас.

„Имамо један импозантан гинко у Кошутњаку, један је испред Владе Републике Србије, један је у Професорској колонији", рекао је травар.

„Гинко се вековима употребљава за побољшање меморије и концентрације. Ова биљка има ту способност да побољшава прокрвљеност нашег мозга, утиче на еластичност крвних судова у читавом нашем организму", објаснио је Антонијевић.

Истиче да је гинко омиљена биљка студената, због појачања меморије. Чај од листова гинка скоро да нема ефекта, па је боље користити гинко у екстракту – сувом или течном.

Лавља глава – печурка са укусом шкољке

Осим гинко билобе, биљка вредна пажње је и лавља грива.

„Лавља грива је у Србији строго заштићена врста печурке. Изузетно је укусна, њен укус подсећа на шкољке. Одскора се употребљава у лечењу, а тај тренд долази из Јапана. Утиче на побољшање код мањих когнитивних поремећаја пажње, делује на нерве. Препоручује се људима који пате од Алцхајмерове болести. Користи се сушена у праху или као тинктура", рекао је Момчило Антонијевић.

Рузмарин за меморију, зглобове, спортске повреде, главобоље

За помоћ у јачању меморије, добар је и рузмарин,

„Рузмарин је биљка која садржи снажне антиоксидансе, а то су супстанце које заузимају места слободних радикала у нашем телу. Слободни радикали су заслужни за читав низ процеса, названих старење. Биљка има есенцијална уља која делују на побољшање меморије. Етарска уља су сложене мешавине", рекао је травар.

Зоб или овас

Антонијевић је напоменуо важна својства која има и овас.

„Драгоцен је за наше здравље, од неољуштеног овса припрема се чај. Ова течност је богата нутријентима, минералима, а добар је и за варење. Добро се меша са матичњаком, ланом, здрав напитак за здрав живот", рекао је.

Маслачак за превенцију можданог удара

На крају, не треба заборавити на лековитост маслачка.

„Важно је да и лист и корен садрже велику количину манитола, врсте шећера, који помаже да се људи што боље опораве. Маслачак је јестива биљка, изузетно је здрав, прави се сируп од маслачка, као и салата од листова ове биљке", напоменуо је Момчило Антонијевић, новинар и травар.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи