Читај ми!

Оснива се Радна група за ефикаснији третман онколошких пацијената

Након вишемесечне кампање Форума пацијената Србије уз медијску подршку РТС-а, остварен је неопходан помак, који би требало да доведе до ефикаснијег лечења онколошких болесника.

Оснива се Радна група за ефикаснији третман онколошких пацијената Оснива се Радна група за ефикаснији третман онколошких пацијената

Министарство здравља Републике Србије и Форум пацијената Србије и основаће Радну групу, за приоритизацију у лечењу и дијагностици онколошких пацијената.

 

И ове године 4. фебруар, Светски дан борбе против рака, Србија дочекује на неславном првом месту у Европи - по смртности од малигних болести. Годишње у нашој земљи оболи више од 40.000 људи, а готово 30.000 изгуби битку са овом опаком болешћу.

Циљ Радне групе за приоритизацију у лечењу и дијагностици онколошких пацијената Србије је да сагледа који су то најчешћи проблеми са којима се пацијенти суочавају и да предложи решења која би убрзала или скратила време до почетка лечења.

„По смртности онколошких пацијената, Србија је у самом европском врху, због чега малигне болеснике никако не смемо занемарити, иако пандемија здравственом систему Србије задаје озбиљне проблеме већ скоро две године. Имамо обавезу да се посветимо и другим пацијентима, зато што процентуално других болесника има много више, не потцењујући ковид, са којим морамо да научимо да живимо.

Држава ће улагати у капацитете за лечење онколошких пацијената, јер сви могу да се разболе од тих тешких болести. Верујем да ће формирање Радне групе допринети побољшању и ефекасности у лечењу најтежих болесника, јер шира слика коју ће нам дати пацијенти и струка као и предлози мера, умногоме могу помоћи у заједничком решавању проблема", рекао је др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља.

„Сви знамо да је време у лечењу рака најважнији ресурс и савезник. Годинама понављамо да је рак излечив уколико се открије на време. Ипак, време за онколошке пацијенте у Србији је и даље непремостив противник, јер се дешава да проведу више месеци у процесу дијагностике, бројних прегледа, конзилијума, лабораторија, упута, комисија... Kада су одређене онколошке болести у питању понекад од првог прегледа па до почетка терапије прође више од 200 дана. Kада заврше са свим тим процедурама, здравствено стање им је такво да лекари могу само да констатују да је болест узнапредовала. За неке, могућности за лечењем више и не постоје. Kроз нашу националну кампању Нема чекања желели смо да укажемо на овај проблем и коначно су надлежни то препознали.

Наиме, Министарство здравља се сагласило да формирамо Радну групу, коју ће поред представника Министарства здравља и Форума пацијената Србије, чинити и истакнути стручњаци који се баве дијагностиком и лечењем пацијената са малигним болестима", рекао је Марко Миловановић, председник Форума пацијената Србије.

Kарциноми су одговорни за умирање више од осам милиона људи широм света годишње, од чега четири милиона умре у најпродуктивнијем животном добу.

среда, 09. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи