Читај ми!

Зашто неки људи више воле црну кафу, тамну чоколаду и незаслађене чајеве

Више волите црну кафу од других? Онда вероватно волите тамну, горку чоколаду – сугерише ново истраживање које је трагало за генетским предиспозицијама према горким укусима.

Зашто неки људи више воле црну кафу, тамну чоколаду и незаслађене чајеве Зашто неки људи више воле црну кафу, тамну чоколаду и незаслађене чајеве

Ако спадате у људе којима је у генима записано да волите црну кафу и тамну чоколаду, та особина може бити јака основа за добро здравље", рекла је Мерилин Корнелис, ванредни професорка превентивне медицине на Медицинском факултету Универзитета Нордвестерн Фајнберг.

Професорку посебно интересује кофеин и његов утицај на људски организам. Студије су откриле да умерене количине црне кафе - између три и пет шољица дневно - смањују ризик од одређених болести, укључујући Паркинсонову болест, болести срца, дијабетес типа 2 и неколико врста рака.

Али те предности ће вероватно бити израженије ако кафа не садржи млеко, шећер и друге ароме које обично додајемо ми сами или произвођачи.

„Знамо да постоји све већи број доказа који сугеришу да конзумација кафе има благотворан утицај на здравље. Али читајући између редова, свако ко саветује некога да конзумира кафу, обично би му саветовао да конзумира искључиво црну кафу, јер је велика разлика у односу на оне са млеком и шећером", објаснила је проф. Корнелис.

„Црна кафа скоро да нема калорија, остале врсте могу их имати на стотине, а и њихов утицај на здравље је потпуно другачији", додала је.

У претходним истраживањима, Корнелис и њен тим открили су да комбинација гена може да објасни то што неки људи уживају у бројним шољицама кафе дневно, док други то баш и не воле.

„Људи са одређеном комбинацијом гена метаболишу кофеин брже, тако да стимулативни ефекти брже нестају и морају да пију више кафе", рекла је она.

„Ово би могло да објасни зашто се чини да је неким појединцима добро када конзумирају много више кафе у односу на друге код којих кофеин изазива нервозу, анксиозност...", додала је.

У новој студији објављеној у часопису Nature Scientific Reports, др Корнелис је анализирала прецизније врсте кафа, количину и понашање људи који их конзумирају.

„Открили смо да људи који имају бржи метаболизам кофеина више воле горку, црну кафу", рекла је Корнелис. „Такође смо пронашли исту генетску варијанту код људи који више воле обичан чај и горке тамне чоколаде у односу на оне који су за блажу млечну чоколаду.

Горка храна и ментални подстицај

Професорка Корнелис и њен тим не сматрају да то што неки више воле црн незаслађен напитак има везе са укусом.

„Они повезују горак укус са повећањем менталне будности за којим жуде. Наше тумачење је да такви људи изједначавају природну горчину кофеина са психостимулативним ефектом. Они су некако научени да повезују горчину из кофеиноа и менталну разбуђеност коју осећају. Видимо ту тај научени ефекат. Исто важи и за давање предности тамној над млечном чоколадом", рекла је Корнелис.

Тамна чоколада садржи мало кофеина, али много више једињења званог теобромин, познатог стимуланса нервног система који је повезан са кофеином. Али, то не значи да је у овом случају - више и боље, када је у питању теобромин, откривају студије - веће дозе могу повећати број откуцаја срца и покварити расположење.

Тамна чоколада је такође пуна калорија, ипак, студије откривају да чак и мали залогај тамне чоколаде дневно може допринети здрављу срца и смањити ризик од дијабетеса.

То је вероватно зато што какао садржи много флаванола - епикатехина и катехина - антиоксидативних једињења за која се зна да побољшавају проток крви.

Остале намирнице које садрже флаваноле укључују зелени, и црни чај, црно вино, кељ, лук, агруми и соја.

Будуће студије ће покушати да се позабаве генетским преференцијама за другу горку храну, рекала је Корнелис, „које су генерално повезане са више здравствених користи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи