Читај ми!

Светски прваци само за Светог Николу, осталим данима запостављамо рибу у исхрани

Иако смо последњи на европској лествици по конзумацији рибе, само је један дан у години једемо највише, вероватно, на свету – то је за Светог Николу, изјавио је за РТС професор рибарства на Пољопривредном факултету у Београду Зоран Марковић.

О риби у исхрани најчешће говоримо у време поста или уочи највеће славе у Србији, Светог Николе. То је потврда да је риба у исхрани неправедно запостављена.

Зоран Марковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да постоји неколико разлога што је риба у исхрани запостављена.

„Основни је да немамо навику да конзумирамо рибу, други је онај који се зове плитак џеп и трећи је недостатак информација о квалитету рибе као намирници“, објашњава Марковић.

Говорећи о количинама рибе коју конзумирао, истакао је да смо на дну европске лествице, те да је према званичним подацима то око пет килограма годишње, а незванично око седам.

„Иако смо последњи на европској лествици по конзумацији рибе, имамо само један дан у години када једемо највише рибе, вероватно, на свету – то је за празник Свети Никола“, каже Марковић и додаје да је то дан када Срби купују рибу „на џакове“.

Зашто је риба здрава

Професор Зоран Марковић изјавио је за РТС да у риби има много више протеина, масти, витамина и минерала него у другим намирницама.

„Масти из рибе су благотворне за наш организам: оне нас штите и лече“, објашњава Марковић.

Подсећа да свака друга особа у Србији умре од кардиоваскуларних болести, односно 56 одсто њих, као и да од карцинома оболи 30.000 људи.

„Да не помињемо дијабетес, депресију, деменцију: све су то болести које се могу спречити када бисмо се здраво хранили, а та здрава исхрана готово увек подразумева рибу, као основу намирницу животињског порекла“, каже Марковић.

Према његовим речима, два до три пута недељно треба јести рибу.

„Како можемо да препознамо свежу рибу: визуелни ефекат ће нам дати довољно одговора. Уколико је пресвучена воденим слојем, нема растегљиве беличасте нити, значи да је свежа, уколико су јој очи светле и цакле, такође значи да је свежа“, објашњава Марковић.

Професор рибарства на Пољопривредном факултету у Београду Зоран Марковић закључује да "коју год рибу да конзумирамо, нећемо погрешити".   

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи