Читај ми!

Мислили сте да нискокалоријски заслађивачи штете здрављу, овај текст објашњава зашто сте у заблуди

Најзначајније предавање здравственим радницима под називом „Примена нискокалоријских заслађивача у медицинској нутритивној терапији“ одржала је проф. др Будимка Новаковић. У разговору са њом покушали смо да сазнамо да ли овакви заслађивачи могу да буду добра алтернатива шећеру као и то које све заблуде постоје међу грађанима и здравственим радницима када је ова тема у питању.

„Грађани немају баш добре информације о нискокалоријским заслађивачима и често поседују неистините информације. Са друге стране здравствени радници, поготово лекари могу да користе нискокалоријске заслађиваче када раде у болестима преобилне исхране.

Зато је Фестивал здравља добро место да грађани добију знање о овим заслађивачима, а и одлична је прилика да се и здравственим радницима пруже информације о томе шта све могу и какво су корисно средство нискокалоријски заслађивачи“, каже проф. др Будимка Новаковић.

Да ли нискокалоријски заслађивачи могу да буду добра алтернатива шећеру?

– Нискокалоријски заслађивачи су одлична замена за шећер. Они нискокалоријски заслађивачи који се налазе на тржишту су потпуно здравствено безбедни. Они појединачно или као мешавина могу да замене шећер и да буду добро средство да уживају у свом омиљеном слатком укусу. То се не односи само на људе који имају здравствени проблем, већ и оне који желе да одрже телесну тежину.

За све оне који желе да смршају, да ли рађе препоручујете ове заслађиваче или бисте им пре саветовали на пример јаворов сируп или кокосов шећер?

– Јаворов сируп или кокосов шећер – све то је шећер. Без обзира на то одакле је добијен и шта је извор, шећер је увек шећер како год се он звао. У овом питању нема дилеме, свакако нискокалоријски заслађивачи јер они или немају енергију или је имају врло мало. Такође, они не повећавају жељу за слатким нити повећавају апетит. Не подижу вредност шећера, инсулина, триглицерида... Тако да могу људи који имају проблем преобилне исхране да их користе. Заблуда је да ако неки шећер није добијен из шећерне репе, да је он добра замена. Понављам – сваки шећер је шећер!

Да ли су нискокалоријски шећери штетни по наше здравље?

– Ово је такође још једна од заблуда, како код грађана, тако и врло често код здравствених радника. Заслађивачи спадају у адитиве који се користе у прехрамбеној и фармацеутској индустрији и пре него што се било који заслађивач нађе на тржишту, он мора да прође опсежне мере здравствене безбедности како не би постао ризик за здравље.

Услове за здравствену безбедност заслађивача претпоставља једно заједничко тело Светске здравствене организације и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација која се назива „Комисија кодекс алиментариус“. Сваки заслађивач мора да задовољи све услове, а да би се они задовољили потребна су дуготрајна истраживања. Када заслађивач прође сва истраживања и када се докаже да одређени заслађивач није ризичан за здравље људи, он добија свој Е број и онда сви потрошачи могу да буду сигурни да је заслађивач са Е бројем користан за нас као замена за шећер.

Које су најчешће заблуде здравствених радника када су нискокалоријски заслађивачи у питању?

– Постоји неколико заблуда. Прва је везана за канцерогеност заслађивача, а објаснила сам која опсежна истраживања мора да прође заслађивач пре него што се појави на тржишту. Они заслађивачи који на тржишту носе ознаку опште препознати и здравствено безбедни, немају канцерогени ризик.

Друга заблуда је да одређени заслађивачи повећавају апетит, што такође није тачно.

Трећа заблуда везана је за један одређени заслађивач који се зове аспартам. Највећи део присутних је мислило да он представља ризик за здравље, што није тачно. Аспартам је опште препознат као здравствено безбедан, али он садржи есенцијалну аминокиселину која се зове фенилаланин. Ми њу морамо да уносимо храном јер је организам не ствара, али постоји један мали број људи на свету који има генетичко обољење – фенилкетонурију и тај мали број људи не може да користи аспартам. За све остале, без обзира на то да ли је у питању мало дете, трудница, дојиља, или стара особа, аспартам је добар заслађивач.

Advertisement
четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи