Читај ми!

Физиjaтри и физиотерапеути ће вам помоћи да се ослободите бола, зато га не игноришите

Укоченост леђа, врата, рамена, хронични умор и други симптоми, поруке су нашег тела да смо негде нешто „погрешили“. Повреде или нека обољења могу да оставе трајне последице уколико се на време не примени физикална терапија.

Свако од нас је осетио неки бол или укоченост вратног дела, бол у лумбалном делу после дуготрајног седења или услед неадекватне физичке активности. Гошћа Јутарњег програма, вискоструковни физиотерапеут, Марија Мишић наглашава да је врло важно како приступамо том болу. Да ли га ингноришемо или посежемо за лековима против болова.

„Када имамо бол у одређеном сегменту, ми тај сегмент штедимо, а самим тим супротан сегмент оптерећујемо. Тако да, уколико смо повредили скочни зглоб или колено ми ћемо ту ногу растеретити, али ћемо оптеретити супротну старану, што свакако није добро“, напомиње Мишићева.

Уколико узимамо аналгетике само маскирамо бол који је у ствари наш савезник и који нам говори шта смемо, а шта не смемо да радимо нашем телу. Тако да што се тиче одабира процедура физикалне терапије јако је важно не генерализовати дијагнозе, већ приступити сваком пацијенту индивидуално и направити индивидуални програм терапије, наводи физиотерапеуткиња.

Укоченост врата нас ограничава у покретима који су нашем телу потребни и који побољшавају циркулацију. Када имамо укоченост, смањујемо покрет и успоравамо циркулацију. Можемо да сачекамо неколико дана да се тело само зацели, уколико не дође до тога, потребно је јавити се стручњаку.

„Задатак физијатра и физиотерапеута је да обезболимо пацијента, односно да пронађемо шта је узрок његовог бола“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Остеопатија

Једна, код нас, мање позната терапија је и остеопатија, комплексна мануелна метода која има циљ да у оквиру самог организма потражи самоисцељење. То је јако пријатна метода за пацијента заснована на познавању анатомије и физиологије где терапеути покушавају да врате тело у баланс.

„Ова метода се примењује и код вртоглавице, мигрене, надутости, анксиозности, несанице, а такође се примењује и у поспешивању моторног развоја превремено рођене деце, као и код сколиоза, кифоза и свих деформитета коштано-скелетног система“, објашњава Мишићева.

Кинезитерапија

Кинезитерапија је круна у лечењу физикалних агенаса, наводи Марија Мишић, јер користи покрет, али је најважнија поступност. Физикалним агенсима се уклања бол и поспешује прокрвљеност одређеног сегмента, а кинезитерапијом се повећава мобилност и еластичност и враћање тела у покрет.

„Уколико нам радни дан траје осам сати, потребно је на сваких пола сата устати, направити паузу, урадити лагене вежбе загревања раменог појаса и вратног дела како бисмо одржали покретљивост и успорили дегенеративне процесе“, саветује гошћа Јутарњег програма, високоструковни физиотерапеут Марија Мишић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи