Читај ми!

Због пандемије потрошња антибиотика порасла, не узимајте их на своју руку

Ковид епидемија траје већ скоро две године. Изазвала је многобројне проблеме и однела већ много живота. Између осталог, довела је и до повећане употребе антибиотика.

Неоправдана и претерана употреба антибиотика доводи до резистентности - престанка њиховог деловања и појаве бактерија отпорних на све постојеће антибиотике. Да ли је свет већ сада у том проблему и колико смо далеко од такве ситуације?

„Захваљујући кампањи која се спроводи од новембра 2015. године у организацији Министарства здравља и у сарадњи са пројектима развоја здравства Србије, успели смо да амортизујемо повећану потрошњу антибиотика услед ковид инфекције. У односу на 2015. годину имамо смањење од 20 процената. Оно што нас забрињава је значајно повећање од 10 процената у односу на 2019. годину, током ковид пандемије", истакла је проф. др Милица Бајчетић из националног кореспондента Светске здравствене организације за потрошњу антибиотика.

Учили су нас да се антибиотици прописују када неко има бактеријску инфекцију, коронавирус је вирус, а када неко дође у дом здравља са симптомима, прво добије антибиотике.

„По најновијем протоколу антибиотик није лек избора, ни за благе облике ковида, не треба превентивно користити антибиотике ни у терапији. Највећа потрошња је за парентералне лекове, а око 80 одсто скочила је употреба лека лилезоната, који је последља одбрана од стафилокока и других бактерија", рекла је професорка Бајчетић.

Напомиње да је скок од 10 одсто у потрошњи антибиотика последица куповине лекова у апотекама, а повећана је и болничка потрошња, па је важно интензивирати инспекције у апотекама. Иначе, у педијатријској популацији имамао пад прописаних антибиотика, за око 52 одсто.

„У сарадњи са Светском здравственом организацијом и Министарством здравља, ми смо у току две претходне године имали едукације лекара. Данас започињемо велику едукацију примарне праксе, која ће се спроводити током године широм Србије, како би се смањила нерационална употреба антибиотика", закључила је проф. др Милица Бајчетић.

„Захваљујући мерама, активностима и успешно спроведеној кампањи МЗ промет антибиотика у 2020-тој години још увек је значајно мањи и то за читавих 20 процената у односу на 2015-ту годину. Потрошња антибиотика на рецепт у апотекама у 2020. години смањена је за 8,0 процената у односу на 2019, са трендом континуираног пада од 36 одсто у односу на 2015. годину. Ово што се ради је изванредан пример за све и у региону и Европи", истакао је др Златибор Лончар, министар здравља.

„Сваке године у новембру на глобалном нивоу обележавамо Недељу антимикробне резистенције и ове године то се догађа под слоганом Шири свест, заустави отпор. Србија може да се похвали добрим резултатима. Свакако желим да честитам министру здравља и свима који раде на овом проблему, на успешно реализованој кампањи и резултатима, упркос свим препрекама које су узроковане пандемијом ковида 19", рекао је др Маријан Ивануша, специјални саветник и вршилац дужности представника СЗО и шефа Канцеларије у Србији.  

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи