Читај ми!

Колико наше тело може да прати промене климатских прилика

Недавно превише кише, а летос историјски високе температуре у Канади. Климатске промене итекако могу да буду узрок здравствених тегоба. Шта у нашем телу највише трпи када је претопло, када температуре варирају и када се животни услови промене.

Организам увек покушава да се адаптира, али је то веома изазовно када се трпе временски услови другачији од оних на које су становници одређених подручја навикли.

„Људи који живе у Африци потпуно ће другачије реаговати на хладно време од људи који живе у пределу Алпа и обратно. Сви метаболички процеси у нашем телу усмерени су на то да одрже организам у стабилном стању“, каже алерголог др Саша Милићевић.

Због великих температурних осцилација посебно су угрожени пацијенти са кардиоваскуларним обољењима и обољењима дисајних органа, као и они са реуматским болестима који могу да осете промену временских прилика.

Временски услови такође имају и психолошки утицај на људе, посебно оне са психијатријским обољењима.

Идеална температура за организам

Људима у просеку, како каже Милићевић, прија температура између 18 и 22 степена. Наравно, зависно од делова света, људски организам се прилагодио и на више, и на ниже температуре.

Фантастична ствар живих организама је адаптација на спољне утицаје, односно прилагођавање на околину у којој се налази.

Примера ради, у подручју где живимо наш организам се навикао на кошаву и ветровито јесење време, које има добар ефекат на здравље људи.

Ипак, моћ адаптације није апсолутна и има своје границе, а наши органи могу само до одређене мере да се прилагоде, а штетни утицаји споља могу у великој мери да нам нашкоде.

Спољним факторима најизложенија су плућа и систем дисајних органа јер је он једини који долази у директан додир са спољном средином.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи