Читај ми!

Заслађивачи су ваш савезник у контроли телесне тежине

Људи се понекад плаше да користе нискокалоријске заслађиваче јер нису сасвим сигурни у њихову здравствену безбедност. Притом заборављају, а можда и не знају, да се они налазе у великом броју намирница које свакодневно конзумирају.

Kако објашњава професорка др Будимка Новаковић, дијетотерапеут са Медицинског факултета у Новом Саду, нискокалоријски заслађивачи се широко користе у прехрамбеној и фармацеутској индустрији.

У прехрамбеној индустрији се користе као замена за шећер, да би се снизила енергетска вредност прехрамбеног производа, или да би се створио нов прехрамбени производ који могу користити и особе које не желе или из здравствених разлога не треба да користе шећер.

Нискокалоријски заслађивачи се најчешће користе у безалкохолним напицима, слаткишима и другим производима кондиторске индустрије, као и у прерађевинама од воћа.

Различити млечни напици као што су на пример воћни јогурт или млечни десерти могу да носе ознаку „са смањеном количином шећера" или „са мало калорија", што значи да је један део шећера замењен нискокалоријским заслађивачима.

„Прехрамбена индустрија користи нискокалоријске заслађиваче у производњи дијететских производа различитих намена: за контролу телесне масе, за особе које имају дијабетес или повећане вредности триглицерида у крви, за особе са присутним различитим другим метаболичким поремећајима. Фармацеутска индустрија широко користи нискокалоријске заслађиваче у производњи дијететских суплемената, сирупа и лекова. Прехрамбена и фармацеутска индустрија често користе истовремено више нискокалоријских заслађивача у истој намирници да би се добио што бољи прихватљивији сладак укус намирнице", наглашава др Новаковић.

Стално коришћење заслађивача - боља контрола телесне масе

Нискокалоријски заслађивачи имају једну важну улогу - смањење садржаја шећера у неком прехрамбеном или фармацеутском производу што доноси користи потрошачу: смањење уноса шећера и енергетског уноса.

Професорка Будимка Новаковић каже да се сталном заменом шећера нискокалоријским заслађивачима постиже дуготрајно смањење енергетског уноса и боља контрола телесне масе.

Дуготрајна употреба нискокалоријских заслађивача може да буде користан дијетотерапијски инструмент у прекомерној телесној маси и гојазности, инсулинској резистенцији, дијабетесу, поремећајима масних материја у крви и у другим болестима преобилне исхране.

„Нискокалоријски заслађивачи су дозвољени и стручно оправдани код оболелих од дијабетеса и других болести преобилне исхране. Kако нискокалоријски заслађивачи не повећавају апетит, нити инсулинемију и гликемију њихова употреба у било ком поремећају толеранције глукозе може помоћи у бољој контроли гликемије. Нискокалоријски заслађивачи су доказана стручна помоћ у смањењу телесне масе што погодује бољој контроли крвног притиска, вредности триглицерида у крви и кардиоваскуларних болести" додаје др Новаковић.

Не треба се плашити Е-броја

Иако дијетотерапеути препоручују употребу заслађивача, има појединаца који нису ради да их користе. Због чега је то тако? Проф. др Будимка Новаковић наглашава да потрошачи немају довољно стручних информација о адитивима па ни о нискокалоријским заслађивачима.

Нискокалоријски заслађивачи су адитиви, без обзира да ли су природног или синтетског порекла. Адитиви који се налазе на тржишту морају испуњавати услове које им поставља глобално Kомисија Цодеx Алиментријус-а (Codex Alimentarius Commission; CAC), у Европској унији Европска агенција за безбедност хране (European Food Safety Agency; EFSA), а у Републици Србији Правилник о прехрамбеним адитивима (Сл.гласник РС, бр. 63/2013). Сваки нискокалоријски заслађивач који прошао дуготрајна и веома скупа истраживања здравствене безбедност добија Е-број.

Потрошачима треба рећи да постојање Е-броја у декларацији прехрамбеног производа представља информацију да је наведени адитив здравствено безбедан.

Заслађивачи не повећавају апетит

Добробити од сталне употребе нискокалоријских заслађивача су велике: и здравствене, и социјалне и економске. Треба имати на уму да заслађивачи не повећавају апетит, инсулинемију нити вредност шећера у крви! Могућност конзумирања пића и намирница без шећера оснажује социјалне контакте, а смањеним уносом шећера и контролом телесне масе смањују се новчани издаци.

„Стална замена шећера заслађивачима смањује унос шећера и енергетски унос што доприноси смањењу телесне масе и одржавању постигнуте пожељне телесне масе. Kако заслађивачи не повећавају апетит, смањење уноса хране ће такође допринети смањењу телесне масе. Нискокалоријски заслађивачи омогућују особама које желе да смање телесну масу широк избор намирница па чак хране и пића са слатким укусом", закључила је проф. др Будимка НоваковићAdvertisement.

четвртак, 10. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи