Читај ми!

Дијабетес је пандемија која траје дуже од коронавируса

Александар Опачић из Дијабетолошког савеза Србије рекао је за РТС да особе које имају дијабетес, нису склоне лакшем заражавању од коронавируса, само што у том случају вирус може да остави веће и теже последице.

Када неко има неку хроничну болест, неретко, уколико оболи од коронавируса, и сама манифестација болести буде много, много тежа. Тако је и са оболелим од дијабетеса. У Италији је више од 35 одсто пацијената који су преминули од ковида 19 имало дијабетес, у Америци, чак 32 одсто, у Кини је тај проценат 22 одсто.

Коментаришући статистичке податке Александар Опачић из Дијабетолошког савеза Србије наводи да је ситуација таква уколико дијабетес није под контролом, односно ако је нерегулисан, што је све чешћи случај.

„Дијабетес је стање организма, постаје болест онда када се јаве прве компликације, а када се јаве компликације онда је касно јер њих можемо евентуално да одложимо за неки период, али никада не можемо да вратимо организам на пређашње стање“, наглашава Опачић.

Према његовим речима, дијабетес је пандемија која траје дуже од пандемије коронавируса.

„Особе које имају дијабетес, нису склоне лакшем заражавању од коронавируса, само што у том случају вирус може да остави веће и теже последице“, истиче саговорник Ане Стаменковић, и додаје да још увек нема података о томе колико је људи у Србији који имају дијабетес нажалост преминуло од коронавируса.

Опачић који 24 године живи са дијабетесом каже да се стално прича о најчешћим симптомима – учестало мокрење, сува уста, жеђ, замор, али да и поред тога људи не реагују на време.

„Често се све то приписује свакодневици, такав смо народ. Имамо стално изговор за нешто. Чак иако није добра крвна слика, кажемо да је то због тога јер нисам водили рачуна о исхрани претходне недеље“, истиче Опачић.

Наглашава да је дијабетес озбиљна болест и ако је не контролишемо она узима маха.

„Ми смо почетком године одржали онлајн састанак, како би био доступан што већем броју људи, са професором Лалићем, председником стручне комисије за шећерну болест, који је рекао да особе са дијабетесом треба да се вакцинишу“, каже Опачић.

Напомиње и да је лечење од дијабетеса у овим пандемијским условима отежано јер болнице улазе у ковид системе, а ништа не може да замени непосредан контакт пацијента са лекаром.

Кад се говори о иновативној терапији, истакао је да у Србији постоји најновија инсулинска терапија, али да нема најновије неинсулинске терапије, за коју се нада да ће до краја ове године бити доступна.

Опачић каже да у Србији има 770.000 људи који болују од дијабетеса и позива да се сви укључе у кампањи и купе маске од којих ће новац ићи за камп за децу која болују од дијабетеса.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи