Читај ми!

Замрзивач добро дође у свакој кући, али и залеђена храна има рок трајања

Током читаве историје, људи су одувек улагали пуно напора да сачувају храну. Залеђено воће, поврће, месо, риба први пут су у паковањима понуђени купцима у Сједињеним Америчким Државама 1930. године, а до 1940. тај начин чувања хране постао је широко распрострањен. Међутим, када треба испразнити замрзиваче и колико дуго смемо да једемо туршију, мармеладу или пијемо домаће сокове?

Замрзавање хране један је од најраширенијих начина чувања намирница. Међутим, многи не знају колико дуго, на пример месо, сме да буде у замрзивачу, напомиње нутриционисткиња др Верослава Станковић.

Живинско месо сме до годину дана да се чува у замрзивачу, а уколико је распарчано, до девет месеци. Јагњетина девет месеци, док свињетина и јунетина, шест до девет месеци. Већ у деветом месецу би требало да се избаци из замрзивача, наводи докторка.

„Свако месо и свака обрада меса доводи до губитка нутритивног квалитета. Међутим, зависно од начина на који замрзавамо и хигијенске припреме пре тога, може доћи и до пјаве цревних болести, тзв. алиментарних инфекција, уколико после тога не буде добро термички обрађено“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Прво и основно јесте губитак квалитета и губитак органолептичких својстава хране, односно губитак укуса самог меса. Због замрзавања долази до промена на нивоу протеина и долази до разградње витамина. Минерали који су нам неопходни остају у месу, али сви остали нутритивни састојци губе своје вредности.

„Најопасније је млевено месо зато што се приликом млевења месо узима у руке, а никада нисмо сигурни колико су те руке нашег месара чисте, али и колико су наше руке чисте. Тако да оно може у фрижидеру да буде максимално два дана, јер већ губи квалитет и добија ону браонкасту скрамицу на себи. У замрзивачу сме да буде максимално до четири месеца“, наглашава др Станковић.

Риба у замрзивачу

Свежа риба у фрижидеру сме да се чува максимално два дана. У замрзивачу, пак, дуже може да се чува поснија риба и тањи филети, максимално до шест месеци. Међутим, масна риба сме само три месеца.

Посна риба садржи више воде и приликом замрзавања се уништавају и бактерије. Масноћа се не замрзава, она наставља да плива на површини, тако да у деловима око масних наслага могу да преживе бактерије, а уједно остају и штетне минералне материје и токсини.

Воће и поврће

Воће и поврће може дуже да борави у замрзивачу, али зависно и од тога како га припремимо. Воће се углавном замрзава сирово и може од осам до 12 месеци да буде у замрзивачу.

„Воће не губи много нутритивних својстава, јер у принципу у воћу и поврћу имамо минералне материје које се не губе и имамо хидросолубилне витамине и не долази до њихове разградње. Губе се, али у мањем проценту него приликом термичке обраде“, додаје докторка.

Поврће може до 12 месеци да се чува у замрзивачу и у сировом и у бланшираном стању.

Има ли кисела зимница рок трајања?

Најбољи начин да знамо колико нека зимница може да траје довољно је да погледамо деклерације на таквим производима у продавницама, а то је углавном до годину дана.

Осим тога, трајност производа зависи и од места где чувамо зимницу. Уколико су подрум или остава топлији, ту не би требало дуже од годину дана чувати туршију и осталу зимницу.

Уколико чувамо у подрумима са нижом температуром или у фрижидерима до четири степена Целзијуса, може да стоји до годину и по до две, максимално.

Конзерванси

Разни конзерванси, есенције и други адитиви који се додају у зимницу, по речима докторке Верославе Станковић, не утичу много на нутритивни састав намирница. Они доводе до ферментације, одржавају свежину и спречавају развој бактерија, тако да одржавају производе у дужем временском периоду.

„Кључ је у спољашњој температури на којој се намирнице разграђују и постају мекше, чиме губе и органолептичка својства, али могу да доведу и до контаминације јер је то већа количина воде и средина у којој бактерије лако успевају“, наводи нутриционисткиња др Верослава Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи