Читај ми!

Витамин Д – важна карика за одбрану организма од болести

Довољне количине витамина Д су веома битне за општи имунитет организма, али га је веома тешко унети у довољним количинама само кроз храну, посебно у зимским месецима, каже за РТС нутриционисткиња Јована Среjић Ферлуга. Најбоље је комбиновати храну богату витамином Д као што су рибе севeрних мора, жуманца, печурке уз додатак суплементације.

Идеалне вредности витамина Д у крви су 75 нмол/л или преко, вредности између 30 и 75 показују да сте у дефициту а постоји озбиљна авитаминоза ако су вредности испод 30 нмол/л.

Оптималан унос витамина Д у организам за децу је око 400 интернационалних јединица а за одрасле између 400 и 800. Повећану потребу имају старије особе, дојиље и труднице или се дефицит јавља ако постоји неки здраствени проблем, објашњава за РТС нутрициониста Јована Среjић Ферлуга.

Исхраном није лако унети довољне количине витамина Д осим ако се на свакодневном јеловнику не налазе рибе северних мора богате омега 3 мастима и витамином Д. Због тога је суплементација овим витамином неопходна без обзира колико год се добро хранили, посебно у зумском периоду, а посебно сада када је у току епидемија коронавируса па се витамин Д препоручује и превентивно како би се ојачао имуни систем.

„Намирнице богате витамином Д су туњевина, лосос, сардине, харинге, рибље уље, јаја, обогаћене житарице, ад млеко и дивље печурке. Најидеалније је да се једе дивљи лосос, али је најчешће на тржишту доступан товљени лосос који има знатно мање витамина Д и тешко је унети толику количину рибе. Слично је и са јајима јер га у жуманцима има, али у мањим количинама“, додаје нутриционисткиња.

Када је реч о додацима, рибље уље је добро уносити у комбинацији са неком храном. Две супене кашике после главног добро избалансираног оброка.

Време је да се суплементи уведу када у крви имамо мање од 75 референтних јединица. Суплементе је добро уносити уз маслине, маслиново уље и орашасто воће како би се витамин Д што боље апсорбовао.

Здрава црева су веома важна за апсорцију витамина Д па људи који имају проблема са радом црева треба да користе и пробиотик, зеолит и активни угаљ. 

„Нека општа препорука за оне који имају између 30 и 75 нмол/л је да уносе дневно 2.000 интернационалних јединица а код оних који имају и испод 30 нмол/л треба да уносе и 4.000 јединица дневно“, препоручује нутриционисткиња Јована Среjић Ферлуга, гошћа ТВ Ординације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи