Читај ми!

Шоља чаја од имеле на дан – превентива и благотворност за срце

Имела је биљка која вековима заокупља људску пажњу али и машту. Необична је јер је врста полупаразита, а корисна јер може повољно да утиче на кардиоваскуларни систем.

Расте на различитом дрвећу, и њен састав варира у зависности од тога са ког је дрвета убрана. У Србији се имела сакупља од децембра до јануара, фебруара. 

„Треба водити рачуна са ког дрвета се имела сакупља. Најбоља је имела која се сакупља са тополе, а примећено је, пошто је она добра најпре за срце и крвне судове, и да спушта крвни притисак, да имела са крушке рецимо, боље спушта крвни притисак него она са јабуке", рекао је, гостујући у Јутарњем програму, травар Момчило Антонијевић.

Антонијевић наглашава да су имелине бобице отровне и да се не смеју употребљавати. Додаје да је имела биљка са изузетно јаким физиолошким дејством и да је неопходно да се употребљава у тачно утврђеном року на тачно утврђен начин.

„То је рок од две недеље и не више од једне шоље чаја од имеле на дан", каже Антонијевић и додаје да имела користи особама са високим крвним притиском, да је она хормонални балансер и да помаже женама у комбинацији са жалфијом за регулисање менструалног циклуса.

Чај од имеле се припрема на специфичан начин. Потребна је једна кафена кашичица биљке имеле која се прелије са 250 милилитара воде. Промеша се, поклопи и остави да стоји током ноћи. Чај не треба кувати. Ујутру га треба процедити и само благо загрејати. Чај се пије ујутру, у малим гутљајима.

„Може да се попије на празан желудац а и после јела, то није од пресудног значаја. Чај се посебно препоручује људима са високим притиском. Имела је постала врло интересантна у последње време, јер су амерички научници поново истраживали њено антивирусно деловање. Због тога би она била посебно корисна у овом периоду када смо изложени различитим вирусним инфекцијама. Ја бих је у том случају помешао са другом антивирусном биљком, а то је матичњак. Обе биљке делују корисно за срце, оне су добра комбинација за људе који рецимо имају ангину пекторис, а Марија Требен каже да имела јако добро делује на панкреас", објаснио је Антонијевић.

Чај се може припремати у керамичкој, емајлираној или стакленој посуди.

Имела и ракија 

Осим у САД, имелу истражују и користе и у Кини, и то у заштити од вируса, међу којима је и коронавирус.

„Они су је користили већ од јануара, фебруара, првенствено зато што делује на срце и крвне судове. Ја сам увек опрезан када говоримо о овим стварима, ове биљке треба да буду превентива, никако не треба да се лечите на своју руку, поштујте оно што вам кажу лекари. Али, имела може да буде корисна за људе који имају срчане проблеме и дијабетес, дакле, она би можда била корисна за њих као превентива – једна чаша на дан", додао је Антонијевић.

Поред хладне припреме, чај од имеле може се правити и са кључалом водом.

„Имела се ставља и у вино и у ракију, и чувена ракија биска са Истре се припрема од имеле са храста потапањем у лозу", испричао је Антонијевић.

Некада се деси да се имела помеша са зелеником. Антонијевић наводи да те две биљке уопште не изгледају исто, осим што су обе зимзелене. Обично су заједно у божићним аранжманима са имелом, имају бобице, али би чај од зеленике био отрован.

„Ако имелу немате прилику да сакупите на неком чистом месту у природи, саветујем да је купите на провереном месту у биљној апотеци", закључио је Антонијевић.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи