Читај ми!

Витамином Де треба обогатити хлеб и млеко у борби против коронавируса

Научници Велике Британије апелују на надлежно министарство да одобри обогаћивање хлеба и млека витамином Де како би помогли у борби против коронавируса.

Око половина становника Велике Британије има недостатак витамина Де, а владине смернице да грађани што више користе суплементе не дају жељене резултате, барем према мишљењу стручне групе коју је формирао др Герет Дејвис, пише Гардијан.

Према неким досадашњим студијама, низак ниво витамина Де доводи до већег ризика од заразе коронавирусом или од озбиљнијих последица инфекције.

Прошле недеље истраживачи у Шпанији су установили да 82 одсто пацијената заражених коронавирусом од 216 примљених на болничко лечење има низак ниво витамина Де. Међутим, с друге стране, нека истраживања пак, показују да ниво витамина Де има мало или нимало утицаја на ковид 19, грип и друге респираторне инфекције.

Међутим, Јавно здравство Енглеске и Министарство здравља и социјалне заштите већ 10 година не дозвољавају да се витамином Де обогаћују намирнице попут млека, хлеба и сока од наранџе, што је уобичајена пракса у Финској, Шведској, Аустралији и Канади.

„По мом мишљењу, јасно је да витамин Де не само што може да заштити од озбиљних последица болести, већ може да заштити и од инфекције. Обогаћивање хране требало би пажљиво планиради како би се ефикасно применило, посебно јер људи користе суплементе. Која храна ће бити обогаћена мора се пажљиво одабрати, али јасно је да тренутна политика не функционише – јер барем половина становништва има недостатак витамина Де“, наглашава Дејвис.

Пулмолог др Едријен Мартино, професор на Универзитету „Краљица Мери“ у Лондону, који није члан Дејвисове групе, води клиничко испитивање како би установио утиче ли витамин Де на смањење ризика од ковида 19 или озбиљних последица болести. Студија која је започета прошле недеље, пратиће током зиме више од 5.000 људи.

„Влада препоручује да сви становници током зиме узимају суплементе витамина Де, а да особе које припадају високоризичним групама узимају током целе године. Али свесни смо да се већина људи не придржава ових препорука. Чак и ја сам понекад заборавим да узмем“, признаје Мартино.

Наш организам производи витамин Де као одговор на сунчеву светлост. У Великој Британији то значи да се од октобра до марта људи морају ослањати на друге изворе витамина Де: масну морску рибу, јаја и додатке у исхрани.

Неке намирнице, попут житарица за доручак и печурака, обогаћене су витамином Де, док социјално угрожене категорије становништва имају право на бесплатне мултивитамине. Бело брашно у Британији се обогаћује витаминима Бе 1 (тиамином) и Бе 3 (ниацином), а од прошле године влада је почела да разматра могућност додавања и витамина Бе 9 (фолне киселине) како би се спречили урођени недостаци мозга и кичме.

Студија коју је спровео Униерзитет у Бирмингему 2019. године под руководством Магде Агијар, показала је да би се број случајева недостатка витамина Де у наредних 90 година смањио најмање за 25 одсто уколико би се усвојила препорука да се брашно обогаћује, што би уједно донело уштеду од 65 милиона фунти.

Професор Луис Леви, шеф нутриционистичког одсека британског Министарства здравља, пре три године је изјавио да нема довољно доказа да ће витамин Де смањити ризик од респираторних инфекција, уколико се да сагласност да се тај витамин додаје у неке основне животне намирнице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи