Зашто се не треба плашити снимања зуба

Када стоматолог укаже да се уради ортопан или дентални радиограм, за то постоји разлог. Није у питању никаква формалност, већ је то дијагностичка метода која је неопходна за наставак лечења. Преглед у стоматолошкој ординацији је једно, а припрема за лечење нешто сасвим друго.

Када нас заболи зуб одлазимо код стоматолога. Некада је на први поглед јасно о чему је реч и шта је узрок. Међутим, у многим ситуацијама дешава се да је неопходно урадити додатну дијагностику.

Тада стоматолог или орални хирург даје упут да се уради снимање зуба како би се на снимку открило шта је тачно узрок тегоба. Захваљујући напретку технологије омогућено нам је и квалитетније и брже лечење.

Када не би било снимања зуба, постављање тачне дијагнозе било би знатно теже и много мање прецизно. Али, зато је ту савремена дијагностика да открије све што је скривено испод површине.

Када се ради снимање зуба?

Снимање зуба треба урадити када то наложе стоматолог или орални хирург. Оно се спроводи пре или током лечења.

У данашње време многе интервенције у савременој стоматологији не могу се замислити без претходно урађеног снимка.

Многе пацијенте интересује да ли је боље да пре одласка на стоматолошки преглед треба на своју руку да ураде снимање зуба како би уштедели време, нарочито када неко иде на преглед зато што осећа бол и жели да што пре одагна тегобе.

Међутим, није препоручљиво радити снимак зуба без прегледа, то јест без упута. Дешава се да пацијент донесе снимак на коме се не види то што би требало и да стога поново мора да иде на снимање.

Осим тога, постоји неколико врста снимака зуба. Пацијент не може да зна какав снимак би требало направити и стога је практичније да се не прескаче одлазак код стоматолога пре него што се оде у дентални рендген центар.

Ортопан или ортопантомограм је панорамски снимак свих зуба у вилици. На овом снимку виде се и они зуби који још нису никли, на пример умњаци код млађих особа. У једној равни представљени су и коренови, као и виличне кости.

Друга врста снимка је такозвани мали снимак зуба који захвата област од неколико суседних зуба. То је дентални радиограм. На њему је увеличана регија која треба да се лечи.

По налогу стоматолога овај снимак се понавља како би се пратио ток и напредак лечења.

Постоје и 3Д снимци који се раде само када за то постоји потреба и када снимци у једној равни не могу да пруже довољно информација. Ово је још једна од предности које нам пружа савремена технологија.

3Д снимање зуба не представља напреднију или квалитетнију алтернативу другим врстама снимања, већ је нешто што се користи и примењује у изузетним ситуацијама, само када је неопходно.

Цена 3Д снимања зуба је знатно виша, а и само снимање због комплексности дуже траје. 

Иначе подела на врсте снимања зуба може се дефинисати тако што се она деле на: интраорално (унутар уста) и екстраорално (изван уста) снимање зуба.

Различите врсте интраоралних рендгенских зрака показују другачије аспекте зуба. Екстраоралне радиографије, како им само име каже, настају тако што се филм налази изван уста пацијента. На овај начин настају панорамски снимци зуба.

Иначе, рендгенски снимци зуба користе се у сврху лечења стоматолошких обољења, у имплантологији, ортодонцији и у оралној хирургији.

Како најбрже заказати снимање зуба?

Ажуран списак свих ординација, то јест центара за снимање зуба налази се на сајту mirandre.com преко кога директно можете заказати термин који Вам одговара.

Ту су адресе, телефони и детаљне презентације са фотографијама.

У многим центрима није неопходно заказивање и довољно је да се појавите или да позовете и распитате се да ли је гужва.

Ако одете у неки приватни ортопан центар, снимање зуба завршићете брзо избегавајући непотребно чекање.

У центрима за снимање зуба није неопходно доћи са упутом, али је свакако то пожељно из разлога што се тада елиминише могућност грешке. Управо да пацијенти не би морали двапут да долазе и понављају снимање, далеко је практичније да донесу упут стоматолога на коме је описано шта тачно треба снимити.

Такође, упут може садржати и начин на који је пожељно да се снимак достави стоматологу у електронском облику.

Иначе, процедура снимања зуба траје веома кратко. Ортопан или дентални радиограм може бити готов за десетак минута укључујући обрађивање снимка, док за 3Д снимак треба мало више времена, односно око пола сата.

Што се тиче припреме, она је врло једноставна. Потребно је само да скинете метални накит који носите око врата и на глави, тј. огрлице, наушнице и пирсинге.

Када не би било снимка зуба, лечење многих обољења и стања у стоматологији било би отежано. Ако пацијент осећа бол некада није јасно одакле он тачно потиче и шта га проузрокује. Снимак може открити неки скривени процес.

Такође, приликом уградње зубних импланата, као и других процедура које за циљ имају лечење недостатка једног или више зуба, неопходно је направити снимак.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи