Неуништива амброзија у време пандемије изазива додатне проблеме

Четвртина светске популације пати од неког облика алергије, а у развијеним земљама и до 40 одсто становништва. У другој половини августа почиње цветање једног од најагресивнијих алергена – амброзије, а висока концентрација полена те биљке задржава се у ваздуху и до дубоко у јесен. Ове године знатно је повећана површина на којој се спроводи мониторинг и уништавање амброзије.

Од 25 алергених врста које се прате на нашој територији, амброзија има највећи алергени потенцијал, а полен те биљке везује се и за друге загађујуће материје у ваздуху.

„Проблем нам управо преставаљају те друге честице из ваздуха. Загађивачи иза којих се сакрије поленово зрно, односно веже се. Унакрсним реакцијама са другим поленима и са загађујућим материјама из ваздуха, клиничка слика људи који имају проблеме алергијске је још више појачана и респираторне сметње су још изражајније“, наглашава Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине Србије.

Полен амброзије може да изазове и стомачне проблеме ако се унесе са храном, а утиче пре свега на респираторни систем.

„У доба епидемије короне та плућа имају могућност да доведу, уколико се пацијент зарази коронавирусом, могу да доведу до лошијег тока болести. Не повећавају склоност ка заражавању, али постоји теоријска могућност да лошије одреагују тежим формама болести. Јако је компликовано разликовати шта је заправо узрок проблема који одређена особа има“, напомиње пулмолог др Татјана Радосављевић.

У августу прошле године забележена је највећа концентрација полена амброзије од када се мери. У сарадњи са Биолошким факултетом, Град Београд је урадио стратегију уништавања амброзије у наредних десет година. 

„Суштина те стратегије је да сваке следеће године уништимо већу површину која је покривена овом штетном биљком. Прошле године смо хемијским путем уништили 120 хектара, ове године 130 хектара хемијским путем, а 370 хектара кошењем. Ове године до сада смо радили око две хиљаде хектара мониторинга. Значи, шест пута више ове годоине него прошле“, наводи градоначелник Београда, др Зоран Радојичић.

У наредних 10 година у плану је мониторинг и сузбијање амброзије на 10.000 хектара. На приватним поседима грађани су дужни да сами уништавају тај коров.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи