Савети лекара - шта да радите ако осетите презнојавање и главобољу

Докторка Данијела Јевтић рекла је за РТС да се организам старијих људи теже привикава температурним разликама зато што се ради о склерозирању, односно отврдњавању крвних судова и њихова еластичност је мања. Када осете презнојавање, нервозу и главобољу потребно је да седну и поједу нешто слатко, каже Јевтићева.

Први дан лета као да је јесењи. Ноћ је протекла без трагичних последица, било је 97 обављених позива, од којих шестина одлази на јавне позиве.

Докторка из Хитне помоћи Данијела Јевтић рекла је за РТС да су се од осталих позива највише издвојили асматичари што је и очекујуће при наглом захлађењу.

Говорећи о томе да ли се организам прилагодио температутним разликама, др Јевтић каже да се организам старијих људи теже привикава зато што се ради о склерозирању, отврдњавању крвних судова и њихова еластичност је мања и исцрпљене су компензаторне могућности.

"Можемо да упозоримо људе у смислу дугог стајања, оно што ми очекујемо у оваквим ситуацијама су могући падови притиска, аритмије, скокови притиска, падови шећера и колапсна стања", рекла је докторка.

Чувајући себе ми чувамо и друге, да поштујемо мере дистанце, рекла је докторка и додала да људи треба да носе маску, температуре могу да буду последице бактеријских инфекција.

Потребно је да понесу флашицу минералне воде, да понесу нешто слано, нешто слатко - то се посебно односи на дијабетичаре.

"Када осете презнојавање, нервозу и главобољу потребно је пацијенти седну и поједу нешто слатко - они пацијенти којим имају стезање, бол у грудима, ако имају нитроглицерин нека га примене у седећем положају", саветује Јевтићева.

"Они који имају црвенило лица, главобољу то указује на скок притиска, нека нас позову па ћемо руководити и давати савет за тегобе да реагују одмах и нађу место где да седну", указала је др Јевтић. 

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи