У генима је записано која исхрана највише одговара вашем телу

За мршављење не постоји универзални приступ. Придржавати се неког режима исхране који може, али и не мора да одговара може бити напорно. Једноставно, није све за свакога. Да ли постоји генетска предиспозиција за гојазност? Или за лако губљење килограма?

Мапирањем људског генома од 2003. године се развија пут персонализоване медицине. Прво је било усмерено на животно угрожавајуће болести, али се последњих година ради на томе како здрав организам да одржимо здравим.

„Када говоримо уопште о исхрани, немају само гојазни људи проблем, него и они који имају добар индекс телесне масе, али треба да спознају своју генетику да би схватили које су праве животне навике што се тиче исхране а да одговарају њиховом генетском статусу“, каже доктор Стефан Крстић.

Намирнице су већ подељене у три основне групе (угљени хидрати, протеини и масти), али имамо непознаницу да не знамо којој групи припадамо, односно у којем односу треба да конзумирамо те храњиве материје.

„Анализом тих гена који регулишу варење одређених нутриената ми у ствари утврђујемо те варијетете – измењена стања која нису можда постојала чак ни код наших родитеља и она се одражава на варење угљених хидрата, протеина или масти“, истиче Крстић.

Према његовим речима, нутригенетика је изнедрила нутриген тест којим се брисом из уста добија резултат који се састоји из четири групе људи.

„Неки треба да избегавају угљене хидрате, други масти. Неки су нетолерантни на једну групу намирница, а други на две, па им преостаје само једна“, објашњава доктор.

Оно што је јако важно јесте да се нутриген тестом добијају препоруке за цео живот како да неко правилно према свом генетском запису конзумира храну, као и које врсте физичких активности треба да примењује.

Што се генетских предиспозиција и одређених стања, попут алергија, склоности, болести и других стања, Крстић наводи да је ретко шта у потпуности генетски условљено.

„Најчешћи тип је када постоји генетска предиспозиција, али која да би се испољила зависи од животног стила. Постоји и трећи тип, а он је невезан за генетику и зависи од тога како смо се понашали у животу“, каже Крстић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи