Пазите да не преоптеретите своје тело после карантина

Више од 640 мишића је у нашем телу. И они би требало да буду највећа подршка зглобовима. Колико нас је неактивност током епидемије коштала да постанемо осетљиви на повреде костију и мишића?

Немања Славковић са Ортопедске болнице на Бањици каже да је у периоду након епидемије најважније постепено и умерено улазити у режим вежбања.

„Не треба очекивати да ће после одређеног периода мировања моћи одмах да се врати на степен спортске или рекреативне активности који је постојао пре неколико недеља“, каже Славковић.

Према његовим речима, изузетно је важна и добра припрема – загревање, истезање мишића и тетива које не би требало да буде краће од 10 минута, као и понављање тога након вежбања, јер је умерено смањивање физичке активности после вежбања веома важно.

Што се фактора ризика тиче, они могу да се односе на самог човека и на спољашњу средину, јер није исто бавити се спортом по неадекватним временским условима, попут клизавих терена.

Такође је важно тренирати у опреми прилагођеној типу тренинга.

„Наравно, индекс телесне масе је важан и телесна тежина мора бити прилагођена активностима којима желимо да се бавимо. Изузетно је важно напоменути и фактор умора, јер се најчешће повреде дешавају када су људи већ уморни, исцрпљени и када тело није у стању да одреагује на начин на који су људи навикли“, истиче Славковић.

субота, 19. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи