Анализа крви открива - 10 минута трчања мења око 9.815 молекула у нашем телу

Нова студија Медицинскпог факултета Универзитета Стенфорд открила је да десет минута трчања у нашем телу може да промени 9.815 молекула.

Постоје многе студије које проучавају утицај вежби на мање групе молекула у нашем телу, али до сада ниједна студија није испитала како сваки молекул у телу реагује на вежбање.

Нова студија објављена у часопису Cell покушала је на амбициозан начин да документује све ситне промене у крви у телу које се догађају после вежбања, додатно истичући оно што истраживачи већ годинама знају: вежбање је пресудно за добро здравље.

Истраживачи још увек не знају тачно шта је утицај сваке молекуларне промене, али знају да су у корелацији са различитим телесним функцијама. Неки молекули који се мењају били су укључени у метаболичке функције, у варење или у функције имуног система, док су други били укључени у нивое упале и инсулинску резистенцију.

"Мислио сам да је потребно само девет минута вежбања, да се види колико тога ће се променити. Доста, како се испоставило," изјавио је Шнајдер за Њујорк тајмс.

Ово интензивно, детаљно оријентисано истраживање било је могуће само зато што су истраживачи квантификовали молекуле групе од 100 одраслих мушкараца и жена. Одабрали су 36 људи из своје базе података, укључујући аутора студије Мајкла Шнајдера, шефа одељења за генетику Универзитета Стенфорд.

Сви учесници били су узраста од 40 до 75 година, различитих телесних тежина. Од одабраних људи за експеримент, који су трчали на стази око 10 минута, узимали су крв пре и после трчања.

Већина од 17.662 молекула коју су измерили (9.815) или су се повећали или смањили после вежбања. Код неких људи молекуларне промене су се дуже задржавале.

Једноставан тест крви може одредити ниво кондиције људи

Студија је била ограничена и није укључивала учеснике старије од 40 година и користила је само једнократну вежбу, тако да Шнајдер и остали истраживачи не могу у овом тренутку да дају дефинитивне закључке о нивоу молекула и кондицији.

Шнајдер планира више експеримената на нивоу молекула људи, овај пут са дужим вежбањем и више учесника, тако да може утврдити да ли би једноставан тест крви могао бити добар начин да се одреди физичка кондиција људи.

Током истраживања, Шнајдер и његов тим открили су хиљаде молекула који могу бити у корелацији са нивоом кондиције људи. Ти молекули су укључивали маркере метаболизма и имунитета.

На основу резултата ове студије, Шнајдер и његов тим креирали су тест развоја за идеју употребе крвних тестова као маркера кондиције. У ствари, они су већ поднели патентну пријаву за то.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи