Ко не сме да користи контрацептивне пилуле

Контрацептивна пилула која ове године слави 60. рођендан, била је за сексуалну револуцију исто што и парна машина за индустријску. Др Ана Митровић Јовановић из "Народног фронта" истиче да она не служи само да се спречи нежељена трудноћа, већ и да се регулише циклус, спречи анемија, припреми за вантелесну оплодњу. Ко сме да их користи?

Начелница Одељења дневне болнице ГАК "Народни фронт" гинеколог др Ана Митровић Јовановић истиче да се у том породилишту, које је највеће на Балкану, годишње роди 7.000 беба.

"Увек смо за то да се рађа, а не да се прекине трудноћа, али она треба да буде планирана и жељена и ту нам помаже пилула. Циљ нам је да се деца рађају жељена, али и да сачувано репродуктивно здравље", каже др Митровић Јовановић.

Заблуда је, каже, да контрацептивна пилула негативно утиче на рађање.

"Време је показало да савремена контрацепција, пилула и спирала, гинеколозима омогућава ширину рада, а многе жене је спасила компликација насталих абортусом због непланиране и нежељене трудноће", рекла је докторка.

У Србији прекид нежељене трудноће може да се обави до 10. недеље. И док се некада у "Народном фронту" обављало и до 50 абортуса дневно, данас трудноћу прекине три, до пет жена.

Последње две године, у услуге "Фронта" уврштен је медикаментозни абортус, којим се омогућује пацијенткињама да избегну хируршки абортус који може да има последице на репродуктивни потенцијал жене.

"Тиме омогућавамо да, ако већ нисмо успели да убедимо жену да роди, она може макар да прекине трудноћу са што мањим последицама по здравље. Увек смо за то да нежељена трудноћа, уз подршку породице постане жељена", истиче докторка Митровић Јовановић. 

Нема идеалне пилуле

Докторка Митровић Јовановић поручује да не постоји идеална пилула, која би одговарала свакој пацијенткињи, што значи да пилула не сме да се узима "на своју руку", већ искључиво уз консултацију са гинекологом.

Да би пацијенткиња узимала пилулу, мора да буде здрава, да није трудна, да нема рак дојке, обољење јетре, тромбофилију, васкуларни проблем, попут системског лупуса, истиче докторка.

Гинеколог треба и да процени да ли је већа корист или штета од узимања пилуле, и да ли је можда боље да се одлучи за неки други контрацептивни метод, као што је у случају гојазних пацијентикиња, или оних који пуше.

Више од контрацепције 

Контрацептивна пилула се препоручује и за лечење појединих гинеколошких проблема, наводи др Митровић Јовановић: Да се смањи, крварење, спречи анемија, регулише циклус, припреми за вантелесну оплодњу, регулише хормонски статус.

Ову пилулу лекари преписују и у случајевима лечења полицистичних јајника, регулисања ПМС-а због којег неке жене не могу да иду у школу, на факултет или на посао, али и за лечење дерматолошких проблема.

Овакву, хормонску пилулу, користе и професионалне спортисткиње, како у периодима такмичења не би имале циклус који би могао да им смањи успех.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи