Анксиозност и стрепња утичу на смањење физичких активности

Људи склони анксиозности, односно неодређеном страху, тескоби и узнемирености, могу бити мање активни, наводи се у часопису Journal of Health Psychology.

„Одлична препорука за ментално и физичко здравље је вежбање, али половина одраслих Американаца не вежба довољно", рекла је Бригит Хирон, доцент психологије на колеџу Albright, пренео је Psypost.org.

Такође је истакла да су је изненадили пацијенти који вежбање описују као мучно искуство и који сматрају да немају користи од вежбања, да се не осећају боље и да им се стрес не смањује.

"Због тога сам одлучила да урадим истраживање и видим зашто неки људи имају позитивно искуство када вежбају, а неки не", рекла је Бригит Хирон.

У њеном истраживању учествовале су 64 младе особе, а истраживање је показало да је осетљивост на анксиозност негативно повезана са физичком активношћу. Људи који имају већи страх од анксиозног узбуђења, склони су смањеној физичкој активности.

Особе код којих доминира особина отворености, савесности и екстровертности чешће вежбају, а неуротични људи имају смањену жељу за физичком активношћу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи