Скоро да ни не кошта, а јача здравље – све благодети топле купке

Дуго купање у кади се може чинити луксузом, или нечим што одлажете за викенд. Заправо, реч је о једном од најјефтинијих начина опуштања. Када, топла вода, мало соли и неколико капи уља лаванде, даће благотворне ефекте који ће дуго трајати.

Јоханес Науман са Универзитета у Фрајбургу у Немачкој је, током анализа, дошао до закључка да људи који су се после напорног радног дана мало дуже купали у кади, у односу на оне који су се определили за теретану или другу врсту вежбања, имају мање симптома који указују на депресију. 

Студија је објављена у часопису BMC Complementary and Alternative Medicine

Реч је о малом истраживању која је обухватилo 45 људи од којих је половина узимала антидепресиве. Група је насумично подељена у две групе: Једној групи је додељено вежбање два пута недељно, а другој групи - купање.

Тачније, онима из групе „купача" је речено да оду у локалне спа центре и у топлој води проведу 30 минута и да се после тога одмарају у баде-мантилима око 20 минута. После прве две недеље експеримента, неки људи су наставили да одлазе у такве центре, док су други поновили искуство купања код куће.

Идеја је била да се телесна температура повећа за два степена. Зашто? Претходно истраживање је открило да људи склони депресији људи често имају поремећен циркадијански циклус током спавања. У тим циклусима, температура тела варира. Пад температуре подстиче тело да ослобађа мелатонин, који нам помаже да заспимо. Код депресивних људи, ови природни ритмови могу бити одложени или мање изражени.

Људи из групе за купање у експерименту, известили су да су њихови симптоми смањени за шест бодова на типичној скали која стручњаци за ментално здравље користе да одреде ниво депресије. „Вежбачи" су се на скали спустили за у просеку три бода. Сматра се да је купање делотворније од вежбања.

Ипак, дуго се зна да топла купка може отклонити стрес, али за неке људе који имају срчаних проблема и проблеме са радом плућа, неопходно је консултовање са стручњацима о тома која рутина купања би била погодна, јер су могући проблеми код дугог купања у врло толој води. 

Истраживачи у Јапану пратили су навике купања од 30.076 мушкараца и жена у периоду од 1990. до 2009. Године. Подељени су у три групе: људи који су имали две или мање купки недељно, три до четири купке недељно и оне који су се свакодневно купали.

Открили су да су они који су се купали три до четири пута недељно, имали 25 посто мањи ризик од коронарних срчаних болести и за 13 одсто нижи ризик од можданог удара. Они који су се купали на дневном нивоу, имали су 35 посто мањи ризик од коронарних срчаних болести и 23 посто мањи ризик од можданог удара, пренио је Њујорк тајмс.

Студија објављена у часопису Харт није одговорила на то зашто су благодети тако драстичне у процентима, али истраживачи сугеришу да топле купке снижавају крвни притисак и побољшавају рад крвних судова.

Чини се да врућа купка дефинитивно не може наштетити и вероватно ће имати бројне користи, од обичног опуштања напетих мишића до „менталне рампе" од проживљавања стресних ситуација са којима смо били суочени током дана.

И друга истраживања су доказала да купке пре спавања могу помоћи да заспите јер шире крвне судове и омогућавају организму да се брзо реши вишка топлоте.

Савет је јасан, приуштите себи купку са мало морске соли, додајте, ако имате есенцијална уља која су доступна у скоро свим апотекама, маслиново уље или једноставно купком направите пријатне, мирисне мехуриће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи