Вакцинација деце битна и у време епидемије

Многе болести попут дечје парлизе, туберкулозе сузбијене су или нестале захваљујући вакцинацији која се спроводи у раном детињству и младости. Због тога, уз поштовање безбедносних процедура, родитељи треба да воде децу на редовну вакцинацију без обзира на епидемију коронавируса, рекао је за РТС имунолог Срђа Јанковић.

Код сваке вакцинације деце, па и у врме када имамо епидемију коронавируса, од кључног значаја је безбедност.

„Најважније је да родитељи разговарају са изабраним педијатром као и да деца која долазе на вакцинацију не долазе у контакт са болесном децом. То се и иначе поштује јер су улази за болесну и здраву децу у домовима здравља одвојени, управо да деца која долазе на преглед или вакцину не буду у контакту са болесном децом“, рекао је гостујући у Јутарњем програму имунолог Срђа Јанковић.

Према његовим речима важно је да се процедуре испоштују а педијатар ће рећи родитељима како и када да доведу децу на вакцину.

„Мит је да вакцинација смањује имунитет. Све и да се дете зарази новим коронавирусом нема додатног ризика због вакцинације. Уобичајене реакције после примања вакцине су продужени плач, црвенило на месту давања вакцине, температура али све што дуже траје или се јавља у екстремном облику треба пријавити педијетру“, рекао је Јанковић.

Што се тиче новог коронавируса, иако деца имају блажу клинички слику, то не значи да не оболевају од коронавируса.

„Тежа клиничка слика је ретка и деца су и даље најмање угрожена од тежег облика коронавируса. Има гледишта да је то зато што су дечја плућа млада и да је имунски систем детета има неке специфичности али то ће се тек проучавати“, објаснио је имунолог Јанковић.

Безбедност вакцине против коронавируса најважнија  

Што се тиче вакцине против коронавируса Јанковић каже да оне већ постоје, али да су у експерименталној вази.

„Оне не могу да се дају у широку употребу док се не провери да су сигурне и делотверне. Процена већине стручњака је да ће за то бити потребно бар још годину, годину и по дана“, истакао је Јанковић.

Према његовим речима људи већ полемишу о вакцини, које нема, да ли је безбедна или не, а управо је и реч о томе да ћемо вакцину добити тек када буду испоштоване све процедуре безбедносних провера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи