Силиконски уложак у грудима скренуо метак и спасао жени живот

И то се десило. Први документовани случај у медицинској литератури да је силиконски имплант у грудима променио путању метка и спасао живот једној жени.

Пуцњава у Онтарију у Канади прошла је без жртава и то захваљујући силиконским имплантима 30-годишње жене погођене метком.

„Пацијенткиња је пријавила да је шетала улицом када је одједном осетила оштар бол у левом пределу груди, а одмах након тога видела је крв како цури“, наводи се у извештају тима естетског хирурга Ђанкарла Макевенјуа.

Рендгенски снимак потврдио је да је у питању метак који се и даље налазио у телу и то у десном делу грудног зида, показујући такође и поломљена ребро. То је био траг путање метка кроз тело, који је ушао кроз леву дојку и прошао до десног дела грудног зида где се зауставио.

ЦТ скенер показао је грудну контузију, али никакву интраторакалну повреду, иако су бројни знакови упућивали на то да су оба грудна импланта погођена метком.

Хирурзи су отклонили оба оштећена импланта, извадили пројектил, који је дат полицији, а касније је утврђено да је у питању калибар 10 милиметара (0,40 инча).

Након успешне операције, медицински тим искористио је снимке ЦТ скенера заједно са клиничким доказима да би реконструисао путању метка кроз женино тело и импланте.

Према речима стручњака, метак је првобитно био на путањи да прође директно кроз грудни зид и вероватно би погодио срце, да није скренут са путање због присуства левог силиконског импланта.

„На основу места уласка и након клиничке евалуације, утврђено је да је леви грудни имплант једина ствар која је утицала на скретање метка. Имплант прекрива срце и интраторакалну шупљину и највероватније јој је спасао живот“, навели су аутори студије објављене у Plastic Surgery Case Studies.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи