Пушење марихуане повећава ризик од компликација ковида-19

Чак и повремено пушење марихуане може да повећа ризик од тежег облика ковида-19, болести узроковане новим коронавирусом.

„Када пушите канабис, он у вашим дисајним путевима изазива одређени степен упале, врло сличан бронхитису, као и врсти упале коју пушење цигарета може изазвати“, наводи пулмолог др Алберт Рицо, медицински директор Удружења пулмолога САД, преноси Си-Ен-Ен.

Када имате упалу дисајних путева, истиче Рицо, па добијате инфекцију поврх ње, јасно је да је вероватноћа за компликације већа.

Пулмолог Мичел Глас, портпарол удружења истиче да је последње што током пандемије коронавируса отежавање дијагностике. „Сваки кашаљ изазван пушењем марихуане лако може опонашати симптом ковида, што отежава дијагнозу“, објашњава др Глас.

Пушачи, особе са хроничном опструктивном болести плућа и другим хроничним обољењима дисајних органа, као и особе са умереном до тешком астмом, спадају у ризичне групе које могу имати теже облике ковида-19, који подразумевају некада и стављање на респиратор да би пацијент могао да дише.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи