У борби са коронавирусом Кинезима је помогла и традиционална медицина

Први пут од избијања епидемије коронавируса у децембру прошле године, у кинеском граду Вухану, центру епидемије, није забележен ниједан нови случај коронавируса. Кинези су успели да зауставе коронавирус, а поставља се питање шта им је више помогло, традиционална или конвенционална медицина?

Гост Јутарњег програма, др Филипа Мања, лекар кинеске медицине, једини у Србији који је стекао диплому Универзитета за традиционалну кинеску медицину у Пекингу у коме је студирао и живео седам година, у контакту је са својим колегама у Кини, и наводи да су коначно мало одахнули.


„Традиционална кинеска медицина се примењује на самом почетку, када још нисте оболели, превентивно. Могу се користити биљне формуле кинеске традиционалне медицине, али и акупунктура. И у почетним стадијумима код оболелих, као и на самом крају, при опоравку људи који су отпуштени са лечења и који више нису заражени“, напомиње др Мањ.

Важно је нагласити да традиционална медицина не може да излечи оболелог од Ковида-19. Она се користи и током лечења, али код тежих и критичних случајева, примењују се искључиво мере конвенционалне, западне медицине. Такође, и у дијагностици.

„Највећи број лекара у Кини, управо због изложености и рада са оболелим пацијентима, конзумира биљне формуле и знају се тачно биљке чија комбинација се користи у ту сврху. Када неко оболи или код опоравка, користе се сасвим другачије биљне мешавине“, наглашава гост Јутарњег програма.

Најбитније у целој овој ситуацији, по речима доктора, је ментална хигијена и хигијена простора. Ментална хигијена подразумева да игноришемо све оно што нису проверене информације и да се чувамо екстремних информација, које могу бити и истините, али су изузеци и не треба се фокусирати на њих. Уколико се будемо придржавали званичних упутстава, доктор филип Мањ сматра да ћемо најбоље помоћи себи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи