Кад мука натера, свашта се може и онлајн

Бројне догађаје могуће је реализовати онлајн или видео конференцијом. Такав вид организације добија на важности када постоји могућност заразе новим коронавирусом.

Шта све можемо урадити бесконтактно како бисмо спречили евентуалну заразу? Списак који нудимо није занемарљив, а може бити инспирација и за нове идеје које нисмо навели.

Видео-конференције и састанци

Они чији се посао своди на састанчења, а то су углавном руководиоци, то могу урадити једноставно телефоном (већ смо објаснили да и телефон треба да буде ваљано дезинфикован). Код виших структура, функционера и моћних бизнисмена који воде међународне корпорације, ту су вишеструке везе видео линком, тако да се сви ти важни људи могу гледати у екранима, уместо лично, где би им сигурно следила покоја размењена неизбежна капљица пљувачке.

Језик без „течног говора“ предавача

Кад се мало спустимо на земљу, у сферу обичнијег човека који на пример иде на курс језика – и ту има помоћи! Онлајн курсева, и то бесплатних, има на претек. Може још и да се уштеди јер постоје и они бесплатни. Ево препоруке: dw.com/sr/učite-nemački/kursevi-nemačkog.

Без увида у пипкање хлеба

Осим што се нећете гурати у реду испред касе, и загледати да ли ће бака код рафова са воћем рукама бирати јабуке (што може створити одбојност од истих, као и од хлеба који није у целофану), артикле из удобности и чистоће свог дома виртуелно ћете ставити такође у виртуелну корпу.

Очекујте да ће вам робу, лепо упаковану, доставити на кућну адресу у договореном року.

Пријо моја како ћемо? Пријатељу лако ћемо...

Шта ако сте заказали венчање и пред вама је организација весеља? Креативна решења, у домену мало дубље маште, налагала би да сваки сват цупка код своје куће док се снима, а хармоникаш пребире по диркама из неке своје, на пример гараже, или где већ има пробе... То важи за све чланове оркестра. Међутим, када је реч о церемонији потписивања у књигу венчаних и изговарању оног „Да“, то би захтевало велику спремност институција (електронски потпис и директна онлајн видео веза, како бисте чули изводе из закона о браку).

Пошто је то скоро па немогуће, можда није лоше да ипак скокнете до матичара, обучете мало другачију венчаницу (можда у виду неког заштитног скафандера) и одело, употпуњено маскама. Чувени модни брендови су избацили на тржиште ових дана неке од модела.

Е сад, размена бурми је баш класични контакт, а да не причамо о „Сада можете пољубити младу“. Рекоше стручњаци – без љубљења. Даља прича води ка разматрању младеначких активности које следе... 

У онлајн верзији свадбе, куму „неће изгорети кеса“, пошто ће се веселити код куће, што је опет добро због тренда штедње, и на крају, сигурно неће избити туча међу пијаним гостима, мада вербалне онлајн увреде могу бити много горе. Дакле, бирајте госте у сваком случају.

Само за размотрити

Док се неодлазак на свадбу некако може и опростили или „поправити“, одсуство са сахране носи мало теже моменте. У време када су аеродроми затворени и границе блокиране, могуће је да се нажалост, не стигне на сахрану особе која нам је значила.  

Друга ствар је то што су обичаји и осећаји, који на сахранама углавном налажу грљење, љубљење, брисање својих и туђих суза, конзумирање хране на гробљима здравствено ризични.

Неодласком на сахрану се можемо физички заштитити, међутим, ако је у питању смрт најмилијих и најрођенијих, онлајн сахрана може пружити бар неку врсту утехе и учешћа у чину испраћања драге особе.

Овај предлог нема сврху вређања ни омаловажавања покојника нити осећања особа које су изгубиле своје најближе. 

Wireless нежност

На крају, следи нешто што можда не заслужује да се назове баш иновативним предлогом јер има релативно дугу традицију. Онлајн размена емоција је добро позната ствар, али може да користи у „доба короне". Размотрити обавезно. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи