Једну за притисак, једну за главу, мало витамина... и једна шумећа... Не претерујте са лековима „на своју руку“

Колико пута сте чули да не треба да узимате лекове „на своју руку“. И поред тих упозорења, пили сте на пример витамине, лекове против болова. Такво понашање ипак, некада може имати нежељене ефекте.

Једна таблета за снижавање притиска, а друга за снижавање масноћа у крви... Уколико нас у току дана заболи глава, одмах пијемо и лек против бола. У сезони респираторних инфекција, не заборављамо ни на витамине, али не само на њих.

Када све то саберемо, није реткост да једна особа попије шест различитих таблета у једном дану.

„Узимање више лекова је полиграгмазија. То је узимање више од пет лекова, али треба правити разлику између политерапије. Код политерапије се постиже оптимални ефекат“, каже докторка Драгана Тадић, алерголог, Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“.

Додатни здравствени проблем повећава број таблета, нарочито код старијих хроничних болесника.

„Они пију више од пет лекова дневно, с тим што често се дешава да узимају на своју руку, по препоруци фарамецеута, али се често дешава да узимају и сами витамине“, рекла је докторка Милена Турубатовић.

„Важно је да каже, и да се не крије, чак и ако особа узме на своју руку, да знамо како да поступимо“, додала је др Турубатовић.

Што више лекова узимамо, њихова дејство може да слаби.

„Врло је битно да нам дају списак свих лекова које узимају, због интереакције лекова. Уколико дође до интереакције и заједничког дејства, може да слаби дејство оног другог, или да се јави појачано дејство или да се појави још неко друго нежељено дејство“, објаснила је др Турубатовић.

Консултујте се са лекарима и за витамине 

Важно је да лекару обавезно кажете да ли узимате неке додатке у исхрани, витамине, минерале

„Мисле да ће им ојачавати имунитет, дати више снаге.То није добро, јер некада прекораче дозу или у интерекцији са другим лековима има лоше дејство“, додаје др Турубатовић

Зато је важно да се терапија узима искључиво у договору са лекаром.

„Савет је да људи слушају лекара, да разговарају са лекаром. Пацијент је одговоран за правилно узимање лекова, а лекар је тај који прописује терапију и дозе. Сваки лек је добар ако се даје како и колико треба. Врло је битно да се после свих специјалиста врате изабраном лекару да се у договору са њим, са списком свих своји лекова, виде да ли ти сви лекови могу да се узимају заједно, због нежељених ефеката. Ако се деси да није увидео да је реаговао лек, да коригујемо“, закључује Турубатовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи