Гинекологу се не иде само када имате тегобе

Известан проценат жена нема довољни развијену свест о значају обављања контролних гинеколошких прегледа. Код њих је заступљено мишљење да код лекара треба ићи само када осећају неке тегобе. Колики је заиста значај превентиве у гинекологији и шта све треба да знамо о њој?

Према подацима Светске здравствене организације, рак грлића материце трећи је по учесталости код жена. Међутим, оно што је најважније, јесте да је његово рано откривање кључ излечења. За разлику од неких других врста малигних тумора, канцер цервикса се веома успешно лечи када се на време дијагностикује.

Један од начина откривања је током редовне контроле код гинеколога. Преглед укључује Папаниколау тест који представља додатну дијагностичку методу коју спроводе гинеколошке ординације с циљем да се детектују преканцерозне и канцерозне промене на ћелијама грлића материце. Узимање бриса је потпуно безболно, а резултати се добијају за пар дана.

Поред редовних прегледа, за превенцију је важна и едукација. Прво питање које се поставља је да ли је познат узрочник рака грлића материце и шта је то што можемо да учинимо да спречимо његов настанак. Наиме, у преко 99 одсто случајева његова појава везује се за ХПВ (хумани папилома вирус) који се преноси полним путем. Одговорно понашање и бескомпромисно коришћење адекватне заштите пут је ка очувању сопственог здравља.

Када је реч о едукацији, на глобалном нивоу много се говори и о превенцији још једне опаке болести која погађа женску популацију, а то је рак дојке. Ова врсте тумора је на првом месту по учесталости код жена и према подацима које је 2018. године изнела Светска здравствена организација, чак око 2,1 милиона жена годишње оболи од неког облика овог тумора, док исти подаци говоре да је од рака дојке умрло чак 627 000 жена.

Резултати истраживања су алармантни, а засада најбољи начин да се утиче на смањење ових бројева је рано дијагностиковање и лечење. Овде се треба вратити и на причу о едукацији која подразумева да би жене масовно требало упознати са процедуром самопрегледа дојки. Постоји више упутстава која се лако могу наћи на интернету, али ако имате недоумица, најбоље је да током наредне посете гинекологу упитате да вам лекар објасни и демонстрира како се овај преглед врши и колико често га треба спроводити.

Када је у питању редовна контрола у гинеколошкој ординацији у њу увек треба уврстити и преглед дојки који поред клиничког подразумева и ултразвучни преглед. Реч је о потпуно неинвазивној и безболној методи за коју није потребна никаква припрема.

На редован гинеколошки преглед требало би ићи минимум једанпут годишње. Неким пацијенткињама лекари саветују чешће контроле услед извесних индикација. Међутим, годину дана је дуг период и како не бисте заборавили када треба да одете на следећи преглед, најбоље је да одаберете један месец у години у током кога треба да обавите контролу. То може бити март, јер се тада прославља Дан жена, или било који други месец. Годишње доба није важно, битно је само да будете доследни и да то постане део Ваше рутине.

Практичан савет је и да се унапред договорите са особљем из одабране гинеколошке ординације да вас благовремено подсети да је дошло време за наредни преглед. Информације о приватним гинеколошким ординацијама могуће је пронаћи на једном месту, а то је сајт mirandre.com, где се налазе ажурни спискови са контакт подацима и детаљним презентацијама.

Када је брига о здрављу у питању, треба елиминисати све изговоре. Прегледи у приватним гинеколошким ординацијама нису скупи ако на правилан начин сложите листу својих приоритета. Осим тога, избећи ћете евентуална чекања и гужве, а термин прегледа моћи ћете да прилагодите сопственом распореду.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи