Креће са радом Саветовалиште за подршку и помоћ пацијентима са алергијом

Национално удружење за помоћ и подршку пацијентима са алергијама, целијакијом и другим обољењима са ограничењима у исхрани – ускоро отвара Саветовалиште за алергије на Институту за мајку и дете на Новом Београду.

По европским статистикама свака друга одрасла особа има неку врсту алергије, а сама процедура постављања дијагнозе је веома компликована, напомиње гошћа Јутарњег програма, Ана Николић из Удружења „Алергија и ја“.

Код атопијских болести, на пример, први симптоми се појављују не само на кожи, већ и на респираторном систему и дигестивном тракту. Процедура заказивања свих тих специјалистичких прегледа је веома дуга и мукотрпна, а пацијенти не знају које податке ком лекару треба да саопште.

„Најчешће морају све симптоме да саопште, јер осип на кожи може бити повезан са лошим варењем. Може бити последица целијакије. Можете имати лошу крвну слику, мигрене и разна аутоимуна обољења за које људи мисле да су небитна, а у ствари су од јако великог значаја за повезивање целог дијагнстичког поступка“, наглашава Николићева.

За постављање дијагнозе целијакије било је потребно и по десет година, те се зато Удружење „Алергија и ја“ у сарадњи са докторком Горданом Петровић, имунологом, алергологом на Институту за мајку и дете, одлучили да отворе прво Саветовалиште отвореног типа где ће сви пацијенти моћи да дођу и добију информације о самој нези коже, ако је у питању атопијски дерматитис или начину исхране, у случају целијакије и осталих алергијских проблема.

Према подацима, 60 одсто беба има атопијски дерматитис. Од тог броја, 50 одсто ће добити астму, док у једном школском одељењу од 20 ђака, бар два ученика имају алергију на храну, додаје гошћа Јутарњег програма.

„Код алергија на храну, посебно је опасна алергија на кикирики. Честа је алергија на млеко, односно протеине крављег млека и на јаја. То су најчешћи алергени, али и на коштуњаве плодове, црвено воће и поврће, а ту је и целијакија, коју људи најчешће мешају са алергијом на пшеницу и брашно, а разлика је у томе што алергија може да прође, а целијакија је доживотно обољење које се не лечи и оболели до краја живота морају да користе безглутенску исхрану“, каже Ана Николић из Удружења „Алергија и ја“.

Када је у питању интолеранција на неку храну, помаже избегавање узимања одређених намирница. У случају алергије, избегавање је, у ствари, једина терапија. Осим тога, постоји и биолошка терапија која се на Институту за мајку и дете спроводи на инхалационе алергене. Воде се преговори са неким лекарима из иностранства како би се увела слична терапија и на нутритивне алергене, додаје гошћа Јутарњег програма.

Значајно је, напомиње Николићева, и то што се на нашем тржишту коначно појавио епинефрин, лек који се даје особама које имају шести степен алергије и добијају анафилактички шок, али је нажалост, уведен на листу као помоћно средство, а не као лек, тако да се не може добити на лекарски рецепт, а доста је скуп. Такође, средства за негу која морају да користе особе са атопијским дерматитисом су веома скупа.

Удружење планира и Караван на коме би Саветовалиште посетило Суботицу, Нови Сад, Јагодину, Ниш, Крагујевац, Ужице у жељи да изађе у сусрет онима који због финансија или неких других разлога нису у могућности да дођу у Саветовалиште у Београду, напомиње на крају гостовања у Јутарњем програму Ана Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи