Шта нам је технологија донела а шта одузела?

Недавна студија америчких психолога показала је да свакодневно коришћење друштвених мрежа, у трајању од два сата, удвостручава шансе да ће се особа осећати усамљеном. Истраживање је обухватило 2.000 младих од 19 до 32 године. Шта су нам одузеле, а шта дале нове технологије?

Паметни телефон је прво што угледамо кад отворимо очи и последње што видимо пре него што заспимо. Уз нас је кад смо нервозни, срећни, тужни. Одавно је ушао у учионице, стигао је и до трпезаријског стола, а ушуњао се чак и у спаваћу собу. Са њим и друштвене мреже. Према неким истраживањима, просечан корисник 85 пута дневно провери телефон.

Према недавно објављеној студији америчких психолога, ментално здравље, изолација и усамљеност су повезани са друштвеним мрежама. Промене у понашању бележе се и у најранијем узрасту.

„С обзиром на то да су деца сугестибилна, веома много и лако примају утицај са стране. Некада неке неприхватљиве садржаје са мреже могу усвојити као личне и на тај начин довести до промена понашања. У смислу агресивности, редуковања друштвене мреже, повлачења у собу, мањег броја другара, попуштања у школи“, каже докторка Ивана Сташевић Карличић, психијатар у клиници „Др Лаза Лазаревић“.

Пустити дете да користи нове технологије или не, дилема је савременог родитељства.

„Не можемо игнорисати нове трендове. Оне не носе само лоше, имају и добре стране које треба искористити. Али оно што је потребно, што стичемо кроз рад удружења, јесте да родитељи врло често сами не познају добро те технологије и онда допуштају деци да их користе. Самим тим немају довољну контролу над тим шта деца раде и како проводе своје време. Кроз неке радионице које смо организовали, наша идеја је да се родитељи образују“, наводи Ангелина Радуловић из удружења „Родитељ“.

„Деца су и паметна и информисна више него што смо ми били у њиховом узрасту, управо и због присуства нових технологија у нашем животу, тако да ће они то свакако разумети. Не треба пука забрана, треба свођење на разумну меру, јер децу ћете можда и изоловати на тај начин што им забрањујете да се баве оним чиме се баве сви који их окружују“, каже Ивана Сташевић Карличић.

Међутим, нове технологије су нам широм отвориле врата једног новог света.

„Нове технологије и интернет првенствено су нам донели приступ знању. Када поредите садашње дете и дете од пре 30-50 година, оно сада има много бољи приступ знању. Знање вам никад није било доступније“, каже интернет стручњак Зоран Торбица.

Када је лансиран „ајпед“, Стив Џобс га је описао као невероватан уређај који помаже у едукацији, омогућава људима да сурфују интернетом, гледају видео-записе и међусобно комуницирају. Ипак, знао је боље од нас да није увек користан. Својој деци није дао да га користе. Знајте да једино ако паметно користите модерну технологију – она ће служити вама, а не ви њој.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи