Српски неуропсихијатар за катедрама најпрестижнијих клиника

Пре више од двадесет година доктор Дејан Будимировић је отишао пут Сједињених Држава, а данас је један од најпризнатијих дечјих неуропсихијатара у свету. Од болнице „Џон Хопкинс“ и клинике „Мејо“, до универзитета Јејл и Харвард, Будимировић је своје знање преносио многим генерацијама, а труди се и да помогне српској медицини.

Клиника „Мејо“, болница „Џон Хопкинс“, универзитети Харвард и Јејл изазови су за готово све лекаре света, а за многе недостижан сан. Не и за Дејана Будимировића, који је пре 22 године отишао за САД.

„Првенствено је систем другачији, уче вас да црпите из себе најбоље. Мој камен темељац је био у Србији на Медицинском факултету и то ми је помогло да се усавршавам у клиничком и научном раду, као и предавач“, каже Будимировић.

Знање које је понео из Србије отворило му је готово сва врата у Америци.

„Наша едукација је више него довољна. Систем рада у Америци је више прагматичан и мислим да знамо више него што је потребно. У САД сам научио како да учим и користим оно што знам на много практичнији начин“, објашњава Будимировић.

Предавач, лекар и научник, то је данас Дејан Будимировић. Његова интересовања су поремећаји у развоју, укључујући и аутизам.

„Моје активности су помогле да се оствари одељење за Клиничко истраживање лекова болничког комплекса 'Џон Хопкинс', где сам ја као главни лекар водио преко 40 студија“, истиче Будимировић.

Оно што данас он и његове колеге знају, јесте који су неки од узрока аутизма.

„Ми не знамо шта је узрок аутизма, али знамо шта је узрок појединих врста аутизма. Фрагилни мутације на дугом краку икс хромозома, које су повезане са фрагилним икс синдромом, потпуно је познат узрок“, наводи он.

Кроз размену знања и искуства, свих ових година помаже српској медицини. Захваљујући њему, многи млади лекари су отишли на даља усавршавања.

„Моје именовање за гостујућег професора по позиву на Медицинском факултету у Београду ми омогућава да пренесем знања, искуства и најновија достигнућа. То ми омогућава да даље наступам у приступним фондовима које финансира влада САД. У смислу да се ти фондови могу користити овде и да се медицинске институције повезују“, каже Будимировић.

САД, Канада, Аустралија, Европа, нема тачке на земаљској кугли на којој се не налазе српски лекари. Према неким проценама у светским медицинским центрима ради око десет хиљада лекара пореклом из Србије. Оно што им је заједничко јесте да кад год могу помажу својој земљи, нарочито њеној медицини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи