Добробити мајчиног млека и када почети са другом храном

До када дојити бебу, а када јој уводити прве чврсте намирнице? Да ли је кравље млеко добро за бебу? То су само нека од питања, која муче многе маме.

Ако сте икада имали дилему да ли да дојите дете, знајте да мајчино млеко благотворно делује на бебина: плућа, срце, кожу, уринарни систем. На тај начин, поред хране, беба свакодневно добија антитела, која је штите у најосетљивијем периоду живота.

Стручњаци имају јединствен став - мајчино млеко је најбољи и најздравији начин да беба започне живот.

„Не прође студија, која не указује на предности. Дојење је најбоља инвестиција у бебино здравље за цео живот. Превенција инфекција, алергиј, али и у каснијем животном добу кардиоваскуларних и малигних обољења“, објашњава педијатар, доктор Горан Вукомановић.

Честа дилема мама јесте када уводити чврсте намирнице. Лекари поручују - не пре четвртог месеца. Идеално после шестог.

„То је питање прелазног периода, зна се да у прва четири месеца треба да буде искључиво млеко. У периоду од четвртог до шестог месеца се постепено уводи друга храна. То је интервал када треба започети са другом храном. Увођење нове хране је више испробавање нових укуса, него заиста замена оброка. И даље је млеко основна храна у првих шест месеци“, истиче Снежана Јолић, нутрициониста.

„Сва удружења се слажу да је првих шест месеци за мамино млеко. Предности такве исхране су несумњиве“, каже Вукомановић.

Дилема је и да ли уводити кравље млеко у првим месецима живота.

„Суштина је да у крављем млеку свега онога што је потребно детету нема у довољним количинама, а свега онога што шкоди беби има превише. Ту говоримо и о ризику гојазности и о првим алергијама и многим другим стварима“, наводи Вукомановић.

Када дете мало порасте и када маме крену у куповину намирница за њих, стручњаци поручују: отворите четворо очију! Читајте и оно што на етикетама пише најситнијим словима.

„Када праве одлуку, за них је најбитније да има поуздан састав. Да нема шећера, што касније ствара лоше навике и навикава дете на сладак укус и развија тендецију према слаткишима. Испратити кашице које имају додатну формулу пробиотика или пребиотика, јер то помаже здраву флору“, објашњава Јолићева.

Знајте да дојење штити бебу, али и мајку. Бројне научне студије показују да се на тај начин код мајке смањује ризик од појаве: дијабетеса типа 2, остеопорозе, рака дојке и јајника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи