Терапија против рака простате „није увек неопходна“

Мушкарци којима је дијагностикован рак простате имају мало вероватноће да му подлегну током 10 година након откривања, без обзира на то да ли су подвргнути операцији или радиотерапији, показали су резултати студије објављене у САД.

Истраживање је спроведено на узорку од 1.643 пацијента старих између 50 и 69 година, а резултати су објављени у најновијем броју часописа Медицински журнал Нове Енглеске.

Испитани пацијенти подвргнути су хируршкој интервенцији отклањања тумора, радиотерапији и активном надзору, односно редовним одласцима у болницу ради биопсије и теста ПСА (утврђивање присуства посебног антигена), којим се утврђује стадијум напредовања болести.

Десет година након откривања тумора умрло је 17 пацијената, од чега њих осам из групе под активним надзором, пет испитаника подвргнутих операцији и четири из групе која се лечила радиотерапијом.

Пацијенти под активним надзором имали су већи ризик од метастазирања тумора, али је степен њихове смртности био само незнатно већи од смртности изазване другим врстама тумора или било којим другим фактором, наводи се у студији.

„Активни надзор рака простате не представља значајно већу опасност за пацијенте и спречава потенцијалне последице операције и радиотерапије на сексуалну моћ и дигестивни тракт“, објаснио је генетичар Џон Берн, професор на Универзитету у Њукаслу, који није учествовао у изради студије.

Недавно истраживање у САД показало је и да се између 40 и 50 одсто мушкараца оболелих од рака простате радије одлучује за активни надзор болести, а Америчко друштво за рак навело је да већина пацијената не умире јер болест напредује веома споро, али да у неким случајевима може бити смртоносна.

Рак простате сваке године буде откривен код 181.000 мушкараца у САД, а током 2016. године умрло је њих 26.000.

Просечна старост оболелих је 66 година, јер болест ретко напада мушкарце млађе од 40 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи