Читај ми!

Да ли нас модерна технологија заглупљује?

У ери интернета, „Фејсбука“, „Твитера“, „Вајбера“, онлајн банкарства и других интернет услуга, нових и све савршенијих компјутера и геџета, принуђени смо да радимо више ствари истовремено. Чини нам се да нас технологија чини свемоћним и способним - то је, на жалост, илузија: технологија напредује, али не и наш мозак. Научници тврде да то излагање милионима података и надражаја има своју цену.

Да ли знате колико информација дневно стиже до нашег мозга? Тачног броја нема, али сигурно је - данас много више него раније. У просеку дневно мозак обрађује више од 100 хиљада речи, а то је око 34 гигабајта информација.

Телефонски разговори, слање мејлова, претраживање интернета, онлајн куповина, банкарске услуге, чак и оно за шта нам је некад била потребна помоћ туристичких агенција, све је то сада део свакодневице савременог човека.

„Таквим понашањем ћемо заправо да направимо да мозгу треба све више и више времена и наша мождана активност биће смањена. Људи који пуно користе технологију током дана, истраживања су показала, постају раздражљиви, хиперактивни“, објашњава психијатар Анђелка Коларевић.

Некада смо знали на десетине бројева телефона и са лакоћом смо решавали једначине. Данас то више није потребно, јер у руци носимо, како се то каже, резервни мозак. Ипак, плима информација у 21. веку заправо може да потопи наш мозак.

„Пре 20 година било ми је потребно да научим ствари скроз, да имам конкретно знање зато што ми није било лако доступно. Сада потпуно другачије функционишем битно ми је да имам интернет, битно ми је да имам геџет и да оно што ми је потребно најбрже пронађем“, каже Зоран Торбица из Центра за развој интернета.

„Наш мозак приликом употребе телефона или компјутера више троши глукозу, заправо мождана активност је већа и долази до проблема памћења, зато што мозак не може том брзином да памти одређене садржаје“, истиче Анђелка Коларевић.

Међутим захваљући овим технологијама, данас тврде стручњаци - сањамо у више боја, постали смо креативнији...

„Сада можемо да путујемо брзо. Није нам потребно да физички негде одемо, можемо да будемо на лицу места кроз различите сервисе на пример 'Google Earth'“, наводи Зоран Торбица.

Ако је веровати једном америчком истраживању млади дневно проводе више од седам сати упијајући информације из медија, а како често користе више од једног медија, тај број је далеко већи.

Научници младе позивају на „технолошку дијету“. Није зато ни чудо што менаџери и власници глобалних интернет компанија својој деци ограничавају коришћење геџета које производе и продају на тржишту.

Само ако паметно користите модерну технологију, она ће служити вама, а не ви њој и добићете нова знања. Лоше последице можете да умањите ако плански ограничите колико ћете дневно користити мобилни телефон, а колико рачунар. И ви и ваша деца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару