Читај ми!

Рептили у кући могу бити легло салмонеле?

Отровни рептили као кућни љубимци мање су опасни због самог отрова а више као легло бактерија, тврде француски стручњаци. Салмонела је најзаступљенија, а и ешерихија коли коју змије, гуштери и корњаче могу донети у кућу, такође представља велики проблем за власнике.

Рептили, све популарнији као кућни љубимци – змије, гуштери и корњаче, могу да буду преносиоци салмонеле, преносе данас француски медији.

Деца и млади у Француској, где се изузетна пажња поклања кућним љубимцима, све више се опредељују за рептиле јер обично не захтевају толико неге, пажње и времена као пси, мачке, птице и морски прасићи, до сада најчешћи љубимци.

Ако је неки од рептила отрован, као што су змије, отров је мање опасан од тога што гмизавци могу да буду легло бактерија, саопштио је француски Институт за санитарну заштиту.

Институт је навео да се код тих животиња највише појављује салмонела – заразна бактерија која изазива јаке дијареје, грчеве мишића и грозницу.

Поред салмонеле, научници су открили да су власници од таквих љубимаца добили и ешерихију коли и друге опасне микробе.

У САД, на пример, не препоручује се држање таквог кућног љубимца ако је у домаћинству дете до пет година, а захтева се уклањање љубимца када у кући стигне новорођена беба.

У Француској те препоруке не постоје и у већини случајева родитељи без информација купе својој деци неког пузајућег љубимца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи