Читај ми!

Свирање убрзава реакције мозга?

Особе које су у детињству научиле да свирају неки музички инструмент имају знатно бржу реакцију мозга на звукове говора.

Деца која науче да свирају неки музички инструмент доживљавају позитивне промене у функцији мозга, пише стручни часопис Journal of Neuroscience.

Амерички научници са „Нортвестерн“ универзитета су у истраживању користили податке прикупљене од 44 испитаника старих између 50 и 80 година.

Показало се да су особе које су у детињству научиле да свирају неки музички инструмент имале знатно бржу реакцију мозга на звукове говора, преноси Би-Би-Си.

Реакција мозга на такве звукове била је још бржа код учесника истраживања који су у детињству више свирали, а исти ефекат је био присутан и код испитаника који нису засвирали у последњих 40 година.

Према речима научника, бржа реакција мозга је посебно важна за особе старије животне доби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи