Читај ми!

Кухињски калфа: „Чачански залогај здравља“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Чачански залогај здравља“. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници Кухињског калфе зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремају сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што могу да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици средње школе из Чачка.

Јело које су одабрали зове се „Чачански залогај здравља“ за чију припрему је потребно 30 до 40 минута, енергетска вредност износи 1.500 КЈ, а цена оброка је 88,3 динара. 

Чачански залогај здравља

Најпре треба припремити поврће: Свеж, здрав плави патлиџан ољуштити и бланширати у кључалој сланој води четири до шест минута. Извадити, „провући“ кроз хладну воду и одложити да се цеди на решетки.

Празилук исећи ситно. Печурке исећи на коцке 1x1 сантиметар. Свежу паприку исећи на коцке исте величине. Тако исећи и шаргарепу и бланширати је четири минута у слатко-сланој води.

Парадајз избланширати, одстранити кожицу, семе издубити на дебљину једног сантиметра, а затим исећи на коцке 1,5x1,5 сантиметар.

Пиринач опрати и скувати до 70 одсто. Гранчице целера исећи. Бели лук исећи ситно и припремити све остале намирнице.

Морнеј сос: Разредити свеж млак бешамел павлаком и жуманцетом, мешати да се добије глатка, сјајна маса густине слатке павлаке. Зачинити ренданим пармезаном, мускатним орашчићем, сољу.

Надев: На отопљеном путеру сотирати кратко празилук. Додати печурке и све заједно просотирати да печурке омекшају. Додати свежу паприку и још мало сотирати. Додати пиринач, сјединити масу. Додати парадајз, бели лук, слатку павлаку и зачине. Прокувати све заједно да се маса сједини и измаћи.

Патлиџан: Патлиџан расећи на пола и пажљиво извадити средину, а направити чамац
од преполовљеног патлиџана, намазати унутрашњи део сенфом, а спољашњи благо натрљати сољу и путером.

Пунити плави патлиџан тако да фил буде 1-2 сантиметра изнад ивице патлиџана у облику купе.

Ставити у подмазан плех и залити морнеј-сосом. Пећи у загрејаној пећници до златно жуте боје.

У међувремену, припремити тортиљу.

Сервирање: На плитки тањир поставити тортиљу, преко ње велики лист зелене салате, преко поставити гратинирани патлиџан, прелити са мало путера и завити у фишек.

Декорисати по жељи.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи