Читај ми!

Лоша исхрана утиче на агресивност

Недостатак витамина А, Д, К, Б, али и минерала јода, калијума, гвожђа, магнезијума и других супстанци доводи до менталне нестабилности и насилничког понашања. Такође је, због развоја мозга, веома важно да деца уносе одговарајућу количину масти.

Резултати најновијег истраживања су показали да дефицит витамина А, Д, К, Б1, Б3, Б6, Б12, фолата, минерала јода, калијума, гвожђа, магнезијума, цинка, хрома и мангана доприноси менталној нестабилности и насилничком понашању, пише портал Витамини.

Аутори студије истичу да континуираним конзумирањем обрађене хране долази до неухрањености, а самим тим се мозак не напаја с додатном количином енергије.

Мањак цинка обично је пропраћен агресивношћу, непријатељским расположењем и љутњом.

Бројне болести повезане су с мањком витамина и минерала попут пелагре (дефицит Б3) и скорбута (витамин Це). 

Студије такође упозоравају и на егзотоксине који се налазе у готово свакој храни, а уносом обрађене хране се накупљају у организму и утичу на хемијске промене у мозгу делујући тако и на расположење.

Када је у питању храна, аутори упозоравају на поједине састојке хране међу којима су шећер, вештачки заслађивачи и боје, кофеин, алкохол, производи од соје, али и токсичне материје попут живе, арсена и пестицида.

Такође, акценат је стављен и на оброке врло ниске нутритвне квалитете које конзумирају деца, при чему су научници истакли да је важно да деца добијају одговарајућу количину липида путем хране јер су масти важан извор енергије за мозак, а њихов мањак може да изазове агресију, депресију и склоност самоубиству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи