Читај ми!

Више витамина у смрзнутом воћу и поврћу?

Готово 70 одсто воћа и поврћа садржи више антиоксиданаса, витамина Це и минерала након смрзавања, а изузетак су лимун, карфиол и кукуруз које је боље јести свеже, показују резултати истраживања британских стручњака.

Смрзнута храна више витамина и хранљивих материја него свеже. То важи за чак 70 одсто воћа и поврћа, показали су резултати истраживања обављених у британском Институту „Ледерхед“ и на Универзитету „Честер“, пише Дејли мејл.

Насупрот досадашњим тврдњама да је најбољи избор тих корисних материја свеже воће и поврће, овим студијама је доказано да замрзавањем свежи плодови садрже више антиоксиданаса, витамина Це и минерала.

Ово нарочито важи за броколи. Када се ово поврће замрзне, садржи више витамина Це и лутеина, а чак четири пута више бета-каротена него свежи комади. Или, на пример, у замрзнутој шаргарепи количина лутеина се утростручи, два пута је више бета-каротена, а више је и полифенола него у свежим наранџастим коренчићима.

И спанаћ је боље јести, тврде британски стручњаци, после замрзавања, јер тада има четири пута више хранљивих материја, влакана, фолне киселине, гвожђа и калцијума. Постоје, наравно, и изузеци. Ту спадају лимун, карфиол и кукуруз. Њих је боље јести свеже.

Научници су установили да свежи плодови могу месецима да стоје у супермаркетима попрскани разним хемикалијама, како би задржали добар изглед.

„Већ неколико дана складиштења неповољно утиче на нутритивне вредности намирница“, истакао је професор Грејем Бонвик, један од аутора студије.

Наравно, воће и поврће је увек најбоље јести одмах после брања, али за становнике градова то углавном није могуће.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи