Читај ми!

Алуминијум у млеку за бебе

Забрињавајуће количине алуминијума откривене су у млеку у праху за одојчад познатих светских брендова "Aptamil", "Hipp Organic" и "Cow and Gate", које се продаје на британском тржишту. Стручњаци истичу да се још увек не зна које све разорне учинке може имати на људско тело. До сада је повезиван са Алцхајмеровом болешћу и другим неуролошким стањима, анемијом, а зна се да утиче и на формирање костију.

У млеку у праху за бебе највећих светских произвођача пронађени су трагови алуминијума, чије су вредности вишеструко веће од дозвољених, показало је истраживање спроведено у Великој Британији.

Производи у којима су пронађене забрињавајуће количине алуминијума су "Aptamil", "Hipp Organic" и "Cow and Gate", а истраживање које је на Острву спровео Универзитет „Кили“ из Стафордшира, показало је да је највише алуминијума било у млеку на бази соје, пише лондонски Дејли мејл.

Истраживачи су потврдили да млеко за одојчад садржи и до 100 пута више алуминијума од мајчиног млека што може узроковати здравствене проблеме у каснијем развоју.

У Великој Британији законима је прописано да ниво алуминијума у води не сме бити већи од 200 микрограма по литру, а неке од формула садрже неколико пута већи ниво.

Према истраживањима, која су објављена у часопису BMC Pediatrics, алуминијум се повезује с неуролошким болестима, дефектима костију и деменцијом.

Произвођачи тврде да не додају алуминијум у прехрамбене производе, али често су паковани у алуминијску фолију, а уз то се метали могу пронаћи у састојцима од којих се прави млеко. Као пример су навели да се алуминијум налази у биљкама соје због киселог тла на којем се узгајају.

Стручњаци су позвали произвођаче да смање удео алуминијума који завршава у млеку за одојчад тако да родитељи могу без бриге куповати њихове производе.

„Знамо доста о алуминијуму, али још не знамо које све разорне учинке може имати на људско тело. Људи су углавном могли чути о његовој повезаности са Алцхајмеровом болешћу и другим неуролошким стањима, а од раније знамо да утиче на формирање костију“, рекао је шеф тима истраживача Крис Ексли.

Алуминијум такође може изазвати анемију коју касније није могуће елиминисати уз помоћ суплемената гвожђа.

Ексли је рекао да му није јасно како алуминијум у толиким количинама завршава у млеку и упозорио да су пронађене количине превелике за човеков организам, посебно у том рањивом периоду.

„Постоје велике шансе да део овог алуминијума потиче од самог паковања. Подједнако је могуће да се налази у састојцима. Процес обраде је такође потенцијални извор“, сматра професор Ексли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи