Читај ми!

Крај топломера са живом

Дан након потписивања Споразума о контроли живе у УН, Светска здравствена организација покренула је иницијативу за укидање употребе тог течног и токсичног метала у топломерима и другим уређајима.

Светска здравствена организација (СЗО) и активисти покренули су иницијативу за укидање употребe живе у топломерима, дан након што је потписан Споразум Уједињених нација о контроли овог течног отровног метала.

„Жива је једна од десет хемикалија које изазивају забринутост по здравље јавности и то је супстанца која се генерацијама испушта у еко систем, изазивајући веома тешке последице по здравље“, наводи се у саопштењу директора СЗО Маргарет Чен.

У сарадњи са организацијом „Здравствена заштита без последица“, СЗО истиче да је циљ да до 2020. године жива буде уклоњена из топломера као и из уређаја за мерење притиска.

Тај циљ ће бити остварен уколико буде обустављена производња, увоз и извоз сличних уређаја и буде уведене тачне, приступачне и безбедније алтернативе за живу.

У четвртак су у јапанском граду Минамата делегати из 140 земаља и територија потписали Споразум УН о контроли живе.

Изабрана локација је симболична јер је у Минамати педесетих година прошлог века дошло до велике контаминације риба и шкољки оловом, чија је каснија конзумација довела до тровања неколико десетина хиљада људи.

Око 2.000 људи је умрло од последица конзумације хране из воде загађене испуштањем отпадних материја из локалне фабрике.

Потписана конвенција о живи, уједно је и први обавезујући акт о забрани неког високотоксичног метала, а односиће се на 50 земаља потписница, које ће морати у наредних 15 година да престану са експлоатацијом живе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи