Читај ми!

Робот и суперрачунар откривају све тајне гена

Научници са Универзитета у Цириху развили су метод визуелизације активности гена у појединачној ћелији. Метод је толико ефикасан да је први пут могуће паралелно проучавање хиљада гена у десетинама хиљада људских ћелија захваљујући удруживању робота, флуоресцентног  микроскопа и суперкомпјутера.

Биолози с Универзитета у Цириху развили су метод визуелизације активности гена у појединачној ћелији.

Метод је толико ефикасан да научници први пут могу паралелно да проучавају хиљаде гена у десетинама хиљада људских ћелија, а све захваљујући удруживању робота, флуоресцентног микроскопа и суперрачунара.

Нова процедура је потпуно аутоматизована, а развио ју је тим научника са Универзитета у Цириху, под вођством професора доктора Лукаса Пелкманса.

„Кад гени постану активни, настајe специјалнo узимање података из молекула. Њих можемо да обојимо захваљујући роботима“, објашњава Томас Стегер, члан тима.

Стегер додаје да микроскоп тад може да направи фотографије пoдатака молекула, а те снимке анализира суперкомпјутер „Брутус“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи