Читај ми!

„Кухињски калфа“ на РТС-у: Нишка папазјанија

Сваког уторка провераваћемо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере Јутарњег програма снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. Нови рецепт је за нишку папазјанију. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремаће сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што ће моћи да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Угоститељско-туристичке школе из Ниша.

Нишка папазјанија

Јело се спрема кувањем намирница које се слажу у земљану посуду и заливају вином и водом. Карактеристика овог јела је да садржи доста поврћа. Може користити и сезонско или поврће одређеног краја.

Битно је да се поврће исече на крупније комаде. Што се посуде тиче, може да се користи или земљана здела или лонац.

У посуду се прво ставља масноћа, алева паприка, а после тога се ставља месо и поврће - црни лук, шаргарепа, празилук, целер, парадајз, кромпир, паприке и бели лук.

Када се све намирнице сложе залију се водом и белим вином, па се здела или лонац стављају на шпорет.

Посуда у којој се кува нишка папазјанија треба да буде заливена до отприлике две трећине запремине. Јело не треба да се меша, а најбоље је да се крчка неколико сати како би било што укусније.

Нишка папазјанија се може сервирати уз домаће кисело млеко, стругану погачу и моравску салату.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи