Читај ми!

Прегледима до здравог осмеха

Више од две трећине седмогодишњака има бар један зуб оболео од каријеса. Док је у неким земљама скоро искорењено ово зубно обољење, код нас чак 98 одсто младих у осамнаестој години нема здраве зубе. Стручњаци препоручују родитељима да дете на први преглед код стоматолога одведу већ у другом месецу живота.

Превентива мало кошта, лечење је скупо, а највиша цена се плати када останете без зуба, упозоравају стоматолози. Зато са прегледима треба почети што раније.

Званични подаци о здрављу зуба малишана до шесте године су недоступни, јер су редовним прегледима покривена само деца која иду у државне вртиће.

Заменица директора Градског завода за јавно здравље Ирена Џеврић Милошевић каже да, упркос доброј организацији школске превентивне заштите, највише зависи од родитеља.

„Родитељ, с једне стране је опхрван разним економско социјалним проблемима и ако је њему предато на вољу и на његову савест да одводи дете стоматологу у Дом здравља, он ће се најчешће јавити због бола које дете има или због неке неправилности“, истиче Милошевићева.

Стоматолози тврде да им време највише одузима администрација и уношење података у компјутер више пута, недовољно специјалиста за дечију превентивну стоматологију, па ускоро оне које одлазе у пензију неће имати ко да замени.

Драгослава Гојић, специјалиста дечије превентивне стоматологије у Дому здравља „Доктор Симо Милошевић“, наводи да се некада редовно флуорисање радило три пута годишње, а да је сада сведено на једанпут.

„Укинут је здравствено васпитни рад, а раније смо имали право да три пута годишње јавимо родитељима, васпитачима или наставницима, а то је сада сведено на једном годишње“, каже Гојићева.

У Фонду за здравствено осигурање кажу да су овог месеца донели одлуку да повећају средства за целокупну стоматолошку здравствену заштиту за 300 милиона динара. Неке новине односе се и на родитеље.

Приморати родитеље на доводе децу

Директорка Сектора контроле РФЗО Верица Лазић објашњава да казнена мера подразумева да се родитељи натерају да доводе децу код стоматолога на редовне превентивне и профилактичке мере.

„Ако се дете не одазове на превентивне и профилактичке мере, ако дође до потребе за неком стоматолошком услугом и прегледом плаћаће 35 одсто од утврђене цене“, наводи Лазићева.

На Стоматолошком факултету упозоравају да број оболелих од каријеса расте без обзира на све мере и активности које се спроводе. Европска пракса познаје и оштрије мере.

Дејан Марковић, професор дечје и превентивне стоматологије, каже да се у неким скандинавским земљама, уколико родитељ не води дете на превентивне прегледе и не ради све оно што је тиме предвиђено, може да буде проглашен за неодговорног родитеља.

Редовна контрола јесте пут до лепог осмеха, али и много више од тога, јер обољења зуба утичу на различите органе - срце, плућа и зглобове, а тиме и на дужину и квалитет живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи